Najnovije

OVO NE SLUTI NA DOBRO: Američka vojska uvežbava rat sa ruskom vojskom

U američkoj vojnoj bazi Fort Irvin, čija je mapa pronađena u borbenom vozilu pešadije Bredli zarobljenom od Oružanih snaga Ukrajine, uvežbavaju se borbe sa ruskom vojskom, prenosi ruska agencija RIA Novosti pozivajući se na svoje izvore.

Agencija je došla u posed dokumenta na kojem su prikazane rute oklopnih vozila, skloništa, zone sletanja i druge oznake, a nakon što je borbeno vozilo oduzeto ukrajinskoj jedinici u pravcu Kupjanska.

Nacionalni centar za obuku Fort Irvin je ključna lokacija za obuku američke vojske i dugo je poznata po tome što je služila kao mesto za obuku lokalne vojske protiv potencijalnih rivala. Konkretno, tamo su simulirane borbe američkih trupa u Iraku i Avganistanu.

 Američki mediji su preneli da ulogu "neprijateljske vojske" u vežbama uvek ima 11. oklopni konjički puk, odnosno, "Crni konj".

Kako Ria Novosti saznaju, nakon proučavanja stranice jedinice na Instagramu, od 30. novembra do 13. decembra 2022. godine, puk Crnog konja "bio je obučen na novim surogat vozilima" sa prikazom oklopnih vozila BTR-87 i Tigar.

"Ta oprema omogućava puku da reprodukuje sposobnosti oklopnih transportera i mobilnih izviđačkih vozila", navodi se u komentaru na izbor fotografija, na kojima su takođe prikazana vozila slična ruskom tigru.

 Prema pisanju američkih medija, "neprijatelj" se na svim vežbama koje se odvijaju u Fort Irvinu uvek nalazi u veštački stvorenom naselju Ujen.

 Bivši načelnik centra za obuku general Kurt Tejlor ranije je rekao da je natpis na tabli sa imenom naselja ispisan ćirilicom, ali da objekti nisu menjani. Na fotografijama sela Ujen mogu da se vide minareti džamija, što je, prema njegovim rečima, očigledno zaostalo od operacija obuke u Iraku i Avganistanu.

Borbena vozila pešadije Bredli, koja Sjedinjene Države isporučuju Ukrajini, više puta su uništavane od strane ruskih trupa, a brojna vozila su zarobljena kao trofeji.

Rusko rukovodstvo je saopštilo da takva vozila "dobro gore" i da neće promeniti situaciju na frontu.

KUVA SE ŽESTOKO! Savet Amerike Kijevu može da izazove svetski rat

Izvor: Politika.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA