Najnovije

ROGOVI U VREĆI: Moskva preti uništenjem Kijeva - ali sa pravom!?

Ruski zvaničnici zapretili su Zapadu eskalacijom rata, a Ukrajini uništenjem Kijeva, dok se nazire odluka koju bi zapadni lideri trebalo da donesu povodom dozvole da Ukrajina može da koristi zapadno oružje za dalekometne udare po ruskoj teritoriji, navodi Rojters.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski rekao je sinoć da njegov plan o pobedi u ratu zavisi od odluke Vašingtona, što se, kako navodi agencija, odnosi na davanje dozvole za napade raketama dugog dometa koje Kijev dugo traži od NATO saveznika.

Šef kabineta Zelenskog, Andrij Jermak, napisao je na Telegramu da su potrebne "snažne odluke" i da "teror" može prestati.

Kijev je rekao da su napadi dublje u rusku teritoriju od ključne važnosti za njegove napore da ograniči sposobnost Moskve da napadne Ukrajinu, ali saveznici do sada nisu bili voljni da ih dozvole, jer se pribojavaju da bi na taj način došlo do eskalacije rata, ističe Rojters.

Iako do sada nije objavljena nikakva zvanična odluka po tom pitanju, zamenik ruskog ministra spoljnih poslova Sergej Rjabkov tvrdi da je ona već doneta i saopštena Kijevu, i da bi Moskva morala da odgovori sopstvenim akcijama.

"Odluka je doneta, kart blanš i sve indulgencije su date (Kijevu), tako da smo spremni na sve. I mi ćemo reagovati na način koji neće biti lep", naveo je Rjabkov.

Bivši ruski predsednik Dmitrij Medvedev, koji sada obavlja funkciju zamenika predsednika državnog Saveta bezbednosti, rekao je da Zapad testira strpljenje Rusije, ali da ono nije neograničeno.

Medvedev je rekao da je ukrajinski upad u rusku oblast Kursk, već dao Rusiji formalne osnove da iskoristi svoj nuklearni arsenal.

Istakao je da bi Moskva na kraju mogla da pribegne nuklearnom oružju ili da upotrebi neko od svog nenuklearnog, ali još uvek smrtonosnog novog oružja za napad velikih razmera.

Jermak je odgovorio da glasne pretnje "Putinovog režima svedoče samo o njegovom strahu da bi teroru uskoro mogao da dođe kraj".

Pogledajte OVDE raketni sistem Tor-M1 u akciji

Izvor: RTS

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA