Najnovije

RUSKI "TSARGRAD": Zapad slomio Vučića - Vučić odbio poziv na BRIKS samit

"Predsednik Srbije Aleksandar Vučić javno je odbio poziv ruskog predsednika Vladimira Putina da učestvuje na samitu BRIKS-a u Kazanju. Imajući u pozadini postepeno orjentisanje politike Srbije prema Zapadu, ovo izgleda kao demonstracija konačnog izbora aktuelnog srpskog rukovodstva – umesto «večitog prijateljstva» sa Rusijom ide se na prihvatanje upornih predloga Zapada. Šta ćemo, u tom slučaju nam samo preostaje da iskoristimo situaciju za svoju korist.", stoji u autorskom tekstu Igora Pšeničnikova na zvaničnom sajtu ruske televizije Tsargrad.
Vučić i Đurić

Vučić i Đurić

Javni odgovor na javni poziv

Ovakvo nešto se nije do sada dešavalo u zvaničnim odnosima Srbije i Rusije, čiji narodi, bez obzira na političku konjukturu i promenu istorijskih epoha, smatraju jedni druge «braćom zauvek».

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, upitan da li će prihvatiti javni poziv ruskog predsednika Vladimira Putina da učestvuje na ыamitu BRIKS-a u Kazanju od 22. do 24. oktobra ove godine, odgovorio je da ima mnogo drugih važnih obaveza. Vučić je namerno šaljivim tonom saopštio da u to vreme ima «zakazano 16 sastanaka» sa šefovima drugih država i vlada na marginama Generalne skupštine UN.

Bukvalno dan ranije Vladimir Putin je na sastanku na marginama Istočnog ekonomskog foruma u Vladivostoku sa potpredsednikom Vlade Srbije Aleksandrom Vulinom javno saopštio da poziva predsednika Srbije Aleksandra Vučića na samit BRIKS-a u Kazanj, i izrazio nadu da će Vučić prihvatiti ovaj poziv.

Dan kasnije, Aleksandar Vučić je odgovorio u stilu «hvala, ne». Vučićev odgovor na Putinov poziv, kako god se predsednik Srbije pokušao nasmejati, bio je sličan, pardon, pokazanom šipku.

Gosti Vučića

U srpskim medijima je nastala bura. Vučićeve reči su shvaćene kao njegov zvanični i demonstrativni zaokret prema Zapadu i okretanje leđa Rusiji. Srpsko izdanje Nova.rs je Vučićeve reči nazvao "drskošću" prema Putinu.

Međutim, ova "drskost" je bila predodređena. Za početak, treba podsetiti da je pre nekoliko nedelja u Srbiju dolazio direktor CIA Vilijam Berns, međutim rezultati njegovog susreta sa Vučićem nisu bili objavljeni u medijima.
Ipak, i bez toga je jasno da je direktor CIA odvratio Vučića od putovanja u Kazanj na samit BRIKS-a, i uopšte od kontakata sa Rusijom. Na kraju krajeva, poseta Kazanju značila bi da Vučić treba da izjavi kako Srbija pozitivno gleda na BRIKS, ili možda čak planira da se pridruži BRIKS-u. A to ne ulazi u planove SAD i Evropske unije. Ovako, Vučićevo odsustvo na samitu u Kazanju ga oslobađa od podobnih neprijatnih za SAD i Evropu izjava i planova.

Posle Bernsa u Beograd je sledio drugi posetilac. Krajem avgusta, poseta predsednika Francuske Makrona Srbiji, kako piše spomenuto izdanje Nova.rs, pokazao je "politiku dve stolice predsednika Vučića".

Svima je poznato da Srbija posredno snabdeva Ukrajinu svojim naoružanjem, a srpski lider izbegava da o tome javno govori. Financial Times je u junu ove godine napisao da procenjuje da je Srbija indirektno preko drugih zemalja od početka rata u Ukrajini izvezla municije u vrednosti od oko 800 miliona evra u tu zemlju.

Međutim, tokom posete, Makron je javno pohvalio Aleksandra Vučića za isporuku srpskog oružja Kijevskom režimu i "obelodanio" Vučićevu saradnju sa Evropom po pitanju naoružavanja Ukrajine.

Srbija nije u Evropskoj uniji, suverena je i sama donosi svoje odluke (u vezi sa sankcijama prema Rusiji), i to je veoma dobro. Ali primetiću i da je predsednik Srbije doneo veoma smele odluke u vezi sa njegovom saradnjom sa Evropljanima, u vezi humanitarnih pitanja, municije, rata na Ukrajini, odbranom — rekao je Makron.

Apogejom privrženosti zvaničnog Beograda Zapadu može se smatrati potpisivanje sa Francuskom ugovora o kupovini 12 novih lovaca Rafale za fantastičnih 2,7 milijardi evra od strane Srbije. Zašto Beograd nije od Rusije kupio avione koji bi koštali znatno manje? Ispostavilo se da je "sada nemoguće kupiti vojne avione u Rusiji", kako se opravdavao predsednik Srbije Vučić.

Srpska štampa piše da"Srbija nikada nije bila tako bliska Zapadu kao sada", stoji u članku Pšeničnikova.

Pročitajte OVDE šta je Medvedev rekao o nuklearnom udaru Rusije

Izvor: Pravda.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA