Najnovije

Britanija i SAD u strahu: Šta ako Rusi i Iran...

Britanija i SAD strahuju da je Rusija sa Iranom podelila nuklearne tajne u zamenu za balističke rakete za bombardovanje Ukrajine, piše danas "Gardijan".

U osvrtu na sastanak američkog predsednika DŽoa Bajdena sa britanskim premijerom Kirom Starmerom u petak u Vašingtonu, britanski list podseća na Bajdenovu primedbu da Rusija i Iran učvršćuju vojnu saradnju u trenutku kada je Teheran u procesu obogaćivanja uranijuma kako bi došao do svog dugo željenog cilja - nuklearne bombe.

Pozivajući se na neimenovane britanske izvore, londonski dnevnik navodi da postoji zabrinutost zbog mogućnosti da Iran "trampi" balističke rakete u zamenu za nuklearnu tehnologiju.

U analizi se napominje da su London, Pariz i Berlin prošle nedelje zajedno upozorili da zalihe visoko obogaćenog uranijuma Irana "nastavljaju značajno da rastu, bez ikakvog verodostojnog civilnog opravdanja".

Posted by Dnevne Novine Pravda (Zvanična stranica) on Saturday 14 September 2024

"Saradnja sa iskusnim ruskim stručnjacima ili korišćenje ruskog znanja pomogli bi da se ubrza proces izrade nuklearne bombe, iako Iran poriče da to pokušava", ocenjuje "Gardijan".

Iako nisu istorijski saveznici, Rusija i Iran sve se više udružuju u suprotstavljanju Zapadu, i to u okviru šire osovine koja, u različitim stepenima, uključuje i Kinu i Severu Koreju, što je odraz povratka u eru nadmetanja koja podseća na hladni rat, zaključuje britanski dnevnik.

Izvor: Politika

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA