Najnovije

„Gnusni čin”: Ruski patrijarh se osvrnuo na dehristijanizaciju Kosova i Metohije

Patrijarh moskovski i cele Rusije Kiril nazvao je bogohuljenjem akciju kosovskih Albanaca koji su spalili hrišćanske krstove tokom festivala održanog na ruševinama drevnog grada Ulpijana kod Prištine.

„Sa dubokom gorčinom saznao sam za bogohulnu akciju kosovskih Albanaca na ruševinama antičke Ulpijane. Kompozicija od tri krsta, koja podseća na događaje iz svete istorije na Golgoti, javno je spaljena na lokalnom festivalu u okviru jeftinog performansa. Otvoreno skrnavljenje lika Časnog krsta – izazov je za sve hrišćane i vređanje njihovih osećanja: i pravoslavnih i katolika, među kojima ima i kosovskih Albanaca“, napisao je patrijarh Kiril u pismu upućenom srpskom patrijarhu Porfiriju.

On je pojasnio da je „gnusni čin” izveden na Kosovu i Metohiji – „svetoj srpskoj pokrajini, za čiju dehrišćanizaciju se dugo i uporno bore neprijatelji Krsta Gospodnjeg i Svetog Pravoslavlja”.

„Deca Ruske Crkve čuvaju sećanje na veliki broj srpske braće i sestara koji su ubijeni ili prognati sa svog ognjišta, na hiljade porušenih krstova i spomenika na srpskim grobljima, na stotine crkava i manastira Crkve Svetog Save, oskrnavljenih, spaljenih ili dignutih u vazduh od strane ekstremista", zaključio je poglavar Ruske Pravoslavne Crkve.

Izvor: rs.sputniknews. com

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA