Najnovije

VULIN PORUČIO: Vučić nije Janukovič - EU bez KiM nam ne treba!

Potpredsednik Vlade Aleksandar Vulin rekao je da bi voleo da predsednik Vučić ode u Kazanj na BRIKS, gde bi se susreo sa ruskim liderom Vladimirom Putinom.
Vulin

Vulin

"Predsednik Putin je jedan od najvećih lidera sveta. Izuzetno upućen u temu o kojoj govori kao i o sagovorniku. Imponuje njegovo poznavanje Srbije i regiona. U Kazanju bi Vučić mogao da zauzme mesto među liderima sveta koje mu i pripada i koje mu je ponuđeno sa velikim poštovanjem. Tamo bi bio među prijateljima", rekao je Vulin u intervjuu za Novosti, gde je govorio o nedavnom susretu sa Vladimirom Putinom, geostrateškoj poziciji Srbije u jeku novog hladnog rata, odnosima u vladi, protestima...

Otkriva da ga Putin nije pitao o "rafalima", ali da jeste pominjao trgovinsku razmenu, gasni aranžman i podršku Rusije svakoj srpskoj borbi. 

"Putin nije nijednom rečju prebacio Srbiji poštujući naše potrebe i odluke, on je veliki čovek i veliki prijatelj i zato ga Srbi vole", dodao je Vulin.

On je istakao da je Majdan u Srbiji željen i pripreman, a to koliko je realan, ostaje da se vidi. 

"Naše službe rade dobro svoj posao i dobijaju informacije i od drugih partnerskih službi tako da smo do sada svaki put bili ispred onih koji su pripremali, finansirali, ali i onih koji je trebalo da izvedu Majdan u Srbiji. Tako ćemo i nastaviti. Način na koji su se sa obojenim revolucijama nosile vlade Kine, Belorusije, Rusije, Gruzije kao i arapskih zemalja su dobar pokazatelj koje su njihove posledice, kako se revolucije planiraju i izvode, ali i kako se sprečavaju. A postoji i jedna ključna razlika između Majdana u Ukrajini i Srbije, Vučić nije Janukovič", primetio je potpredsednik srpske vlade.

Povodom mera koje je predložio predsednik Aleksandar Vučić, Vulin kaže da one znače da nastavljamo da se borimo jer, kako ističe, situacija na Kosovu i Metohiji nikada nije bila teža od 1999. godine.

"Najveći deo EU i NATO koriste priliku i prekid svake komunikacije u međunarodnim forumima sa Rusijom i prekid skoro svake komunikacije sa Kinom, da se Srbija ukloni sa prostora KiM. Zato Lajčak kaže da nema potrebe da se uključuje u razgovore o eventualnom otvaranju mosta na Ibru već to treba da reši vlada u Prištini sa Kvintom. Što znači da je to pokušaj da se iz razgovora o Srbima istisne Srbija i da o Srbima odlučuju svi osim Srba", navodi on i dodaje da je od toga sve počelo, a sada se nastavlja upadom na sever.

Na pitanje može li se Srbima desiti "Oluja" i na Kosovu i Metohiji, Vulin tvrdi da je suština Kurtijevih napada da Srbi sami krenu da se iseljavaju.

"Podsetiću vas da se i danas na Zapadu govori da su Srbi napustili Hrvatsku iz ekonomskih razloga, a ne zbog 'Oluje'. Osim ekonomske pomoći predsednik Vučić je predložio osnivanje posebnog odeljenja tužilaštva koje će sankcionisati sva krivična dela prema našem narodu, ali i prema imovini Srbije. I to se ne odnosi samo na Šiptare već i na Srbe koji su izabrali da učestvuju u progonu svog naroda i pljački Srbije.”

Vulin dodaje da je kupovina francuskih letelica "rafal" pragmatična vojna a ne politička odluka. 

"Da li je kupovina ruskih "pancira" i kineskih PVO sistema znak da idemo u članstvo BRIKS? "Rafalima" i "migovima" ćemo braniti srpsko nebo. Makron je dao izjavu za svoje biračko telo u želji da domaćim kritičarima oteža napade i to je njegovo pravo. Srbija je na putu EU integracija, a o brzini ne odlučuje Srbija. Ako nas na kraju puta čeka priznavanje tzv. Kosova, obaveza omogućavanja istopolnih brakova ili učešće u sukobu sa Rusijom i Kinom, ne treba ni da idemo tim putem", naglasio je Vulin i dodao da je na nama da se držimo naše vojne neutralnosti, reformi koje nam odgovaraju i da se trudimo da ojačamo Srbiju za vreme koje dolazi.

Pogledajte OVDE udare ruske avijacije u Kurskoj oblasti

Izvor: RT Balkan

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA