Najnovije

DAČIĆ O STANJU NA KOSMETU: Kurtija možemo zaustaviti jedino silom i rizikom rata sa NATO alijansom!

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je da su najavljene mere za Kosovo i Metohiju odgovor na kršenje svih dogovora, dok je ćutanje međunarodne zajednice prećutno odobravanje terora premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija.
Dačić

Dačić

Dačić je za Blic TV rekao da je tema Kosmeta dugačka i bolna tema svih generacija i da je teško reći koji momenat je srpskom narodu bio najteži.

"Nažalost, ova tema, Kosovo i Metohija, je mnogo duža, mnogo duže traje u istoriji našeg naroda od svih nas. To je bolna tema svih naših generacija i teško je reći koji je to momenat, kada se uzme presecanje celog tog istorijskog trajanja, kada je našem narodu bilo teže. Mnogo je tih teških trenutaka bilo", rekao je Dačić.

Prema njegovim rečima, svi oni koji su ostali da žive na KiM su "nacionalni heroji" i to ne samo sada, i posle 1999. godine, već i posle mnogih progona, koji su se desili ranije, ali i posle martovskog pogroma 2004. godine, pa zatim jednostranog proglašenja nezavisnosti "Kosova" 2008. godine.

"Sve su to bili teški trenuci za naš narod. Svih ovih godina, prištinsko rukovodstvo, na čelu sa albanskim separatistima, secesionistima i teroristima, sprovodilo je etničko čišćenje srpskog naroda sa Kosova i Metohije. U tom pogledu, njihov krajnji cilj je uvek ostao isti. Da stvore atmosferu da više nije moguće živeti Srbima na Kosovu i Metohiji. I upravo ovakvi stavovi koje ste mogli da čujete od strane predsednika Aleksandra Vučića i Vlade Srbije, jesu odgovor na nepoštovanje svih dogovora koje smo do sada imali, nepoštovanje međunarodnih dokumenata, ne samo rezolucije 1244, već i Briselskog sporazuma", istakao je Dačić.

On je dodao da je činjenica da postoje specijalne policijske snage na severu KiM "apsolutno nepostojeća" u Briselskom sporazumu.

"Zato je osnovna suština Briselskog sporazuma, kada je potpisivan, bila da se Srbi organizuju kroz ZSO i da postoji srpska policija na tom delu, odnosno da Srbi koji su policajci budu na teritoriji gde žive Srbi, takođe da to budu i srpske sudije i srpski tužioci. Sada, ne samo da toga nema, već smo dobili i u srpskim sredinama albanska takozvana rukovodstva opština, dobili smo zabranu prometa, teror nad našim narodom, hapšenje naših ljudi i tako dalje", ukazao je Dačić.

Naveo je da se dve mere mogu podeliti na nekoliko segmenata. Jedne su diplomatske, što znači da će "predsednik Srbije i svi ostali uložiti maksimalan napor da o tome upoznaju međunarodnu Zajednicu".  U suprotnom, to jednoglasno ćutanje međunarodne zajednice se može označavati i kao podrška jednoj takvoj krvničkoj politici Kurtijevog režima, dodao je Dačić.

On je naveo da Srbija može da zaustavi Kurtija samo ako primeni silu, ali onda rizikuje da uđe u sukob sa NATO Alijansom.

"Jedino rešenje je da nateramo međunarodnu zajednicu da reaguje", poručuje Dačić.

Pročitajte OVDE više o stanju na KiM

Izvor: RT Balkan

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA