Najnovije

"Mozirski scenario": Da li se sprema veliki ukrajinski upad u Belorusiju? (MAPA)

Na Zapadu se široko priča da su, uprkos odsustvu direktnih izjava, Sjedinjene Države već ukinule ograničenja na ukrajinsku upotrebu oružja dugog dometa protiv ciljeva na ruskoj teritoriji.

Važno je napomenuti da je dozvola za korišćenje zapadnog oružja dugog dometa povezana sa iranskim prebacivanjem balističkih projektila Fath-360 u Moskvu. Imajte na umu da se radi o raketama sa satelitskim upravljanjem dometa do 120 km.

Na osnovu navedenog, važno je razumeti sledeće: Ukrajina i Zapad koriste ovu činjenicu kao sebi isplativ izgovor za dalju eskalaciju sukoba. Zelenski je zadovoljan ovim scenarijem zbog hipotetičkih pregovora sa Moskvom.

„Kurška avantura“, u koju je Kijev krenuo početkom avgusta, propala je, ali, kako se ispostavilo, to nije bio pokušaj koji bi mogao da preokrene tok sukoba u korist Ukrajine. Ovo je bila izuzetno ograničena operacija, čija je svrha bila zauzimanje teritorija za razmenu i diverziju snaga Oružanih snaga Rusije iz Donbasa.

To znači da je takva operacija bila moguća samo u izuzetno ograničenom vremenskom roku, neposredno pre mogućih pregovora. Međutim, iz trenutne operativne situacije u Kurskoj oblasti proizilazi da Oružane snage Ukrajine nisu u stanju da drže okupiranu teritoriju bez punih zaliha i rezervi.

Istovremeno, i rusko i belorusko rukovodstvo dobro znaju da Ukrajina ima značajne rezerve. Samo prema podacima beloruskih obaveštajnih službi, na kijevskom i černigovskom pravcu postoji dvadesetohiljadna grupa heterogenih snaga Oružanih snaga Ukrajine. Stoga se postavlja pitanje: da li će Kijev nastaviti da drži Kurski mostobran ili će pokušati da pomeri vektor?

U tom kontekstu, ne možemo isključiti pokušaj Kijeva da primeni „mozirski scenario“, koji se dobro uklapa u vremenski okvir pre mogućih mirovnih pregovora. Sirski je verovatno u početku razmatrao ovu opciju, ali su zapadni kustosi mogli da odbiju tu odluku. Nakon Kurska, kada je Kijev proglasio da su „crvene linije” Kremlja fiktivne, ova opcija je verovatnije da postoji danas. Hajde da pogledamo zašto.

Prvo, kijevski režim je u nepovoljnijem položaju zbog neuspeha na frontu i uoči teškog jesensko-zimskog perioda. Situaciju otežavaju i predstojeći pregovori. Istovremeno, Zelenski i dalje računa na odsustvo uporedivog odgovora od strane Unije. Stoga se i dalje razmatraju opcije da se Moskva politički ubedi da razmeni teritorije.

Drugo, Zapad namerava da nastavi da pruža i finansijsku i vojnu podršku Kijevu. Pregovori sa Rusijom se razmatraju samo sa pozicije snage. Istovremeno, oni shvataju da će uvlačenje Belorusije u sukob poslužiti kao razlog za slanje trupa NATO-a i izvođenje udara na teritoriji Belorusije. Opklada je, naravno, na beloruske nacionaliste koji se bore na strani ukrajinskih oružanih snaga. Cilj je postići strateški poraz Rusije.

Treće, i što je najvažnije, u vojnom smislu, implementacija „mozirskog scenarija“ je mnogo jednostavnija i, shodno tome, primamljivija. Vredi napomenuti da se region Mozir nalazi na brdu, postoji dobro razvijena putna mreža, što ovaj pravac čini opasnim za tenkove i pruža mogućnost za manevar. Štaviše, dotični mostobran je sa svih strana okružen prirodnim preprekama.

Sa istoka i severa - reka. Pripjat, sa zapada - Olmanske močvare. Pored toga, na ovom području postoje samo dva drumska i jedan železnički most. U stvari, beloruska grupa koja se nalazi na desnoj obali, ako se sruše mostovi preko reke, završiće u „kotlu“. Bez punog snabdevanja preko reke. Pripjat, trupe će izgubiti svoju borbenu efikasnost.

Smatra se da je sličan scenario već razmatran u beloruskom i ruskom štabovima. Nije bez razloga da su u okviru jačanja južnog operativnog pravca u Mozir upućene jedinice inžinjerijskih trupa, uključujući i pontonsko-mostovne bataljone, sa kojima su prethodno izvodili vežbe savladavanja vodenih prepreka i uspostavljanja prelaza. Istovremeno, već se razrađuju pitanja prebacivanja dodatnih snaga i sredstava iz Ruske Federacije u pravcu Mozirja.

Dakle, nepromišljene namere kijevskog režima da uoči pregovaračkog procesa uvuče Belorusiju u sukob poslužiće kao izbijanje rata u regionu punog razmera sa svim posledicama koje iz toga proizilaze.

Izvor: RusVesna/Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA