Najnovije

CIRKUS "MONTENEGRO" U SVOJ SVOJOJ SILI: Mitropolit Amfilohije ipak dobija spomen-obeležje!?

Ministarstvo kulture i medija (MKM) Crne Gore obratiće se Vladi sa predlogom za davanje saglasnosti Opštini Berane za postavljanje spomen-obeležja mitropolitu crnogorsko-primorskom Amfilohiju, a ministarka Tamara Vujović se, nakon reakcije Eparhije budimljansko-nikšićke zbog odbijanja zahteva, izvinila svim građanima i Eparhiji, zbog učinjenog propusta, pišu podgoričke "Vijesti".
Blaženopočivši mitropolit Amfilohije

Blaženopočivši mitropolit Amfilohije

Ministarka Vujović je u odgovoru "Vijestima" rekla da je povukla doneto rešenje o odbijanju zahteva Opštine Berane i navela da resor kojim rukovodi ne može dati saglasnost za podizanje spomenika ličnosti od čije smrti nije prošlo 20 godina, na osnovu Zakona o spomen-obeležjima. Ona je pojasnila je da je doneto rešenje o odbijanju stavila van snage zbog propusta tog resora.

"U okviru Ministarstva kulture i medija nije sproveden celovit postupak u skladu sa Zakonom o spomen-obeležjima. Naime, ministarstvo ne može dati saglasnost za postavljanje spomen-obeležja za ličnosti pre isteka vremena od 20 godina od dana njihovog upokojenja, to se može učiniti samo uz prethodnu saglasnost Vlade", rekla je Vujović, i dodala da je "ministarstvo propustilo da od vlade zatraži takvu saglasnost".

Ministarstvo je ranije odbilo zahtev Opštine Berane za podizanje spomen-obeležja mitropolitu Amfilohiju, a Eparhija budimljansko-nikšićka Srpske pravoslavne crkve (SPC) je reagovala oštro osudivši takvu odluku Ministarstva kulture.

Eparhija budimljansko-nikšićka posebno je problematizovala obrazloženje u rešenju u kojem se pozivaju na član 10 Zakona, koji propisuje da nije dozvoljeno podizati spomen-obeležja: za događaj koji označava gubitak slobode ili nezavisnosti Crne Gore; za događaj koji simbolizuje, odnosno označava saradnju sa okupatorom, njegovim saveznikom ili pomagačem; za događaj koji predstavlja sukob naroda isključivo na verskoj ili nacionalnoj osnovi; licu koje je bilo saradnik okupatora, njegovog saveznika ili pomagača; licu koje je zastupalo fašističke, šovinističke ili nacističke ideje ili ideologije; licu koje je osuđeno za krivično delo protiv čovečnosti ili drugih dobara zaštićenih međunarodnim pravom ili je proglašeno ratnim zločincem; licu koje je u istoriji Crne Gore ili u istoriji čovečanstva imalo negativnu ulogu.

Eparhija je u svom reagovanju ocenila da je citiranje ovog člana Zakona vezano za iznalaženje opravdanih razloga za odbijanje zahteva, bez ikakvog činjeničnog konteksta sa njegovom sadržinom, u najmanju ruku pravno je skandalozno, a implicitno i zlonamerno.

"Da li Ministarstvo insinuira da bi se ličnost i životno delo blaženopočivšeg mitropolita Amfilohija moglo supsumirati pod neko od prohibitivnih određenja navedenog člana", upitali su iz Eparhije.

Ministarka je rekla da se "ti navodi ne odnose na lik i delo" mitropolita Amfilohija.

"Citirane odredbe uopšte se ne odnose na lik i delo mitropolita Amfilohija, već su deo uobičajene forme svakog rešenja kojim se citiraju odredbe zakona koje se odnose na davanje saglasnosti. Naprotiv, mitropolit Amfilohije je ličnost od izuzetnog značaja za Crnu Goru i jedan od najuglednijih episkopa u čitavom pravoslavnom svetu. Izvinjavam se svim građanima i građankama Crne Gore i Eparhiji budimljansko-nikšićkoj na propustu koji je učinjen", poručila je Vujović u svom odgovoru.

Pročitajte OVDE šta Đilas kaže o litijumu i potrebi za novim izborima

Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA