Najnovije

SKANDAL ZBOG PUTINA: Đurić i njegov estonski kolega "u klinču"

Nakon što se srpski ministar spoljnih poslova Marko Đurić sastao sa svojim estonskim kolegom Margusom Caknom u okviru, kako je Đurić naveo, prve posete nekog šefa srpske diplomatije Estoniji u proteklih 14 godina, dvojica političara objavili su saopštenja primetno različitog tona.
Đurić

Đurić

Shodno "evropskim" tekovinama zemlje koja podiže spomenike potvrđenim SS-ovcima, kratko saopštenje šefa estonske diplomatije očito je naredbodavne prirode.

Cakna tako počinje primedbom da je "neprihvatljivo rukovati se sa ratnim zločincem koji pokušava da naruši bezbednost Evrope i suverenitet Ukrajine", očigledno misleći na sastanak potpredsednika Vlade Srbije Aleksandra Vulina s predsednikom Rusije Vladimirom Putinom na marginama Istočnog ekonomskog foruma (EEF) u Vladivostoku.

U drugoj tački je napomenuo da se od Srbije, kao kandidata za ulazak u EU, očekuje usklađivanje sa spoljnom i bezbednosnom politikom bloka - odnosno uvođenje sankcija Rusiji.

Konačno, on je na Đurićeva upozorenja na represiju Srba na KiM pod Aljbinom Kurtijem šturo odgovorio da podržava "dijalog između Srbije i Kosova ka miru".

Sa druge strane, Đurić se u svojoj objavi zahvalio Cakni na gostoprimstvu i ocenio da je poseta "značajan korak u bilateralnim odnosima" dveju zemalja. Šef srpske diplomatije je dodao da je sa svojim kolegom razmenio mišljenja o ključnim "političkim, ekonomskim i bezbednosnim problemima" i ocenio da Srbija i Estonija dele "zajedničku evropsku budućnost"

Đurić je takođe pohvalio napredak obe zemlje u IT sektoru. Uz ocenu da bi Srbija i Estonija "značajno profitirale od čvršćih ekonomskih veza", Đurić je naveo da bi saradnja Balkana i Baltika mogla biti "sledeća evropska priča o uspehu".

"Informisao sam svog kolegu o situaciji na Kosovu i Metohiji i jednostranim i nekoordinisanim akcijama Kurtijevog režima, ističući da su teritorijalni integritet i suverenitet Srbije vredni kao i onaj bilo koje druge zemlje", zaključio je Đurić.

Pogledajte OVDE uništenje ukrajinske grupe u Kurskoj oblasti

Izvor: RT Balkan

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA