Najnovije

ISPALA VEKA: Ukrajinski diverzanti čekali voz 12 dana, ali...

Ukrajinski oficir Oleksandar Husak, zarobljen u regionu Kursk, rekao je da su diverzanti Oružanih snaga Ukrajine (AFU) želeli da napadnu civilni putnički voz.

On je rekao da je dan pre ulaska u Kursku oblast primljeno naređenje da se puca na civilni voz kako bi Rusija zvanično objavila rat Ukrajini . Militant je naveo da se njegova grupa nalazila na području od 363 km, i da su se ukopali na jednoj strani šume, a zatim prišli do pruge na drugoj strani.

Husak je rekao da su ukrajinski militanti bili na licu mesta više od 12 dana, i uzalud čekali voz.

„Tamo smo ostali više od 12 dana. Nije bilo voza, a shvatili smo da su ga Rusi ukinuli baš iz straha da ne bude napadnut“, rekao je militant.

Poslednja tri dana obratili su se komandi u Kijevu sa zahtevom da ih pokupe što je pre moguće .

Nisu dobili odgovor a onda su opkoljeni i zarobljeni u Kurskoj oblasti,

Istog dana, zarobljeni militant Oružanih snaga Ukrajine Dmitrij Pavljuk govorio je o prisilnoj masovnoj mobilizaciji . Dobio je poziv dok je išao na posao. To sada rade sa većinom, pojasnio je on.

U Kurskoj oblasti ruski vojnici nailaze na gotovo svu opremu zemalja NATO koja je dopremljena Ukrajini – i skoro sva „dobro gori, kaže komandant izviđačke grupe specijalnih snaga Ahmat sa pozivnim znakom Had. Već četiri nedelje njegova jedinica se bori protiv jedinica Oružanih snaga Ukrajine koje su napale region . Had je u intervjuu za Izvestiju govorio o tome kako su uspeli da unište skoro 40 oklopnih vozila u prva 24 sata, kakvu taktiku koristi neprijatelj kod Kurska i zašto je francuski protivvazdušni kompleks Krotal „slučajno izgoreo”.

„Borba počinje u četiri ujutru i završava se u jedan ujutru. I tako bez pauze već četiri nedelje.”

Okarakterisao je  situaciju u Kurskoj oblasti kao veoma napetu, ali kontrolisanu. Prvih dana situacija je bila kritična, neprijatelj je probio. Velika količina opreme, ljudstva, artiljerije, PVO, radara. „Mehanizovana pesnica nas je napala, a mi smo tek stigli iz pravca Harkova, iz Volčanska. U prvoj nedelji borbi smo ih razbili i sada je situacija potpuno kontrolisana, postoji linija odbrane i možemo bezbedno da vodimo poziciona borbena dejstva. Trenutno postoji devet brigada Oružanih snaga Ukrajine, a postoji i nekoliko pukova. To su oni koji su ovde uključeni u takozvanu ofanzivnu operaciju. Dakle, ima mnogo neprijatelja, dovoljno i opreme i ljudstva.

„Prvog dana uništili smo 39 jedinica oklopnih vozila i tenkova, drugog - 20 jedinica, trećeg - 13. Sada se ne možemo pohvaliti takvim pokazateljima, uništavamo jedno ili dva oklopna vozila dnevno i nekoliko kamiona, jer više ne voze tako aktivno . Ili su preraspoređeni, ili su iscrpljeni. Vreme će pokazati, prognozira Had i nastavlja:

„Za četiri nedelje promenili su nekoliko taktika. Prvog dana ofanzive pridržavali su se cvetne taktike. Šta je poenta? Ovo je linija odbrane. Ispitujete ga, tražite područje gde je tanko i probijate se. A vaš zadatak je da u najkraćem mogućem roku popunite područje iza razbijene linije odbrane neprijatelja ljudstvom, oklopnim vozilima, artiljerijom i pokrijete PVO. Zadovoljili ste ga, ponovo idete napred i otvarate cvet - krećete u napad u različitim pravcima. Opet tražite mesta gde se lomi . Našli su negde prazninu i ponovili. Otvarali su ovo cveće u različitim oblastima, tako da je bila isprekidana linija fronta. Morali smo da je stabilizujemo. To smo i uradili.

Pogledajte OVDE udare ruske avijacije

Izvor: Politika

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA