Najnovije

DOLAR U NESTAJANJU: Hoće li BRIKS staviti tačku na hegemoniju američke valute?

BRIKS je u stanju da oslobodi svet hegemonije dolara budući da Zapad neće biti u stanju da pruži otpor alternativi američkoj valuti koja se bude pojavila, izjavio je zamenik predsednika turske partije „Vatan“ Hakan Topkurulu.

Kako je rekao, BRIKS je prošle godine počela da prima nove članice u svoje redove i konstantno vodi diskusije o prelasku sa dolara kao osnovne valute za međunarodnu trgovinu.

„Čim se pojavi alternativa dolaru i platnom sistemu koji je nametnula Amerika, čak će i zemlje koje nisu članice BRIKS biti spremne da se odreknu hegemonije Zapada.

Hegemonija dolara je ekonomski fundament na osnovu čega je satkan celokupni sistem u SAD: Ako se pojavi alternativa, Zapad neće moći da joj se suprotstsavi“, rekao je on.

Prema rečima turskog političara, Amerika će biti prinuđena da povećava kamatne stope kako bi sačuvala dolar kao prioritetnu valutu.

„To će dovesti do toga da će državne pozajmice postati veoma skupe, što će uticati na toi da industrija i trgovina, a posebno hipotekatni sistem na kojem se zasniva celokupna američka ekonomija, postati neodrživ“, zaključio je on.

SRBI NAJAVILI BLOKADU SVIH PRELAZA NA KiM: Protestuju dok im se ne vrate uzurpirane institucije

Izvor: Sputnikportal.rs
 

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA