Najnovije

Ovo nije slučajno: Što Zapad više „kritikuje“ Prištinu, Srba na KiM je sve manje

Priština ne bi smela da makne prstom da nema dozvolu Zapada da radi ovo što radi na KiM. Dokaz za to je da Zapad, iako je mogao, nijednom nije sprečio Aljbina Kurtija u njegovom terorisanju Srba. Sve se sada radi da bi se došlo u stanje u kome neće biti moguć povratak na staro - sve u korist zaokruživanja kosovske državnosti, kaže dr Aleksandar Lukić.

Paradoks ili ne, ali činjenica je da kad god se Zapad i EU „zauzmu“ za Srbe na Kosovu i Metohiji, Aljbin Kurti sve smelije i odlučnije nastavlja teror nad našim narodom.

Proterivanje Srbije sa KiM zarad državnosti Kosova

Tako, što je Zapad bio glasniji da se srpske institucije na Severu ne diraju dok ne bude nešto dogovoreno u dijalogu Beograda i Prištine, Kurti je bivao delotvorniji.

Utisak je da Srbi na KiM mogu da budu mirni samo ako se Srbija i oni sa njom kritikuju od strane Zapada.

Na pitanje da li utisak vara, ili u svemu ovome ima istine filozof dr Aleksandar Lukića sa Instituta za političke studije kaže je reč o prividnoj kontradiktornost i da se tu ne radi o tome da Zapad iskreno opominje Prištinu.

„Zato što iza svega što Aljbin Kurti radi stoji upravo taj Zapad. Ali zbog privida nekih odnosa sa Srbijom i privida navodnog poštovanja ranijih sporazuma i međunarodnog prava Zapad „opominje“ Kurtija, a „ispod žita“ mu sve ovo ne da dozvoljava, nego je to njihova agenda - da se sve to odradi a sve u korist procesa zaokruživanja državnosti Kosova, iza koga stoji Zapad,“ objašnjava Lukić.

Dozvola Zapada

Jasno je, dodaje naš sagovornik, da Aljbin Kurti ne bi mogao ni prstom da makne da nema te pomenute agende Zapada, ili bolje reći dozvole Zapada.

„Zapravo, dozvola nije najbolji izraz jer Priština samo sprovodi ono što Zapad nalaže da se uradi. Stvari se sada malo ubrzavaju jer je neizvestan ishod predsedničkih izbora u Americi čiji tok bi mogao da promeni postojeću agendu Zapada, ali i da dovede do promene situacije na terenu,“ mišljenja je Lukić.

Iz tog razloga, kaže on, aktuelna američka administracija se trudi da što više ubrza proces zaokruživanja tzv. nezavisne države Kosovo, što može da dovede do nekih poteza koji neće moći biti reverzibilni, odnosno, popravljivi.

„Moglo bi da dovede do situacije koja ne bi mogla da se promeni, to jest, vrati na staro ni sa dolaskom nove američke administracije koja bi možda bila pravednija prema Srbiji po pitanju Kosova i Metohije. Tu mislim na sledeće: ako se naš narod protera sa KiM, to je nepovratan proces. Ako se srpske institucije na KiM ugase, kao što vidimo da se sada radi, to je isto gotovo nemoguće vratiti na staro,“ upozorava Lukić.

NJegovo je mišljenje da se potvrda da iza svega stoji Zapad vidi u tome što ne želi da primeni mehanizme sa kojima raspolaže i na taj način primora Kurtija da ne krši postojeće sporazume.

„Zapad to može da uradi jedim prstom ali neće jer im ovo odgovara. To je jasno svima već sada. Da je drugačije, držali bi se pre svega Rezolucije 12 44 gde bi Srbiji bilo dozvoljeno da vrati svojih 1000 policajaca i vojnika na KIM. Drugo, ne bi se moglo desiti da Kurti pozatvara sve srpske institucije gotovo, koje su od vitalnog značaja za opstanak Srba na KiM i na koje Srbi imaju pravo ne samo po sporazumima iz Brisela već i po planu Martija Ahtisarija koji je utkan, ili bolje da kažemo, osnova takozvanog kosovskog Ustava,“ ocena je našeg sagovornika.

Hronologija otimačine

Od momenta kad su Srbi napustili sve kosovske institucije zbog neformiranja Zajednice srpskih opština, Albanci su preuzeli vlast u četiri srpske opštine na severu Kosova na izborima koji su imali izlaznost manju od tri odsto, što inače spada u statističke greške, ali koje su zapadni saveznici Prištine podržali, čime je počelo otimanje severa od Srba.

Ukinute su tablice sa srpskim oznakama, uvedene akcize na srpsku robu, ukinut je dinar kao platežno sredstvo, dovedeni su pripadnici KPS-a albanske nacionalnosti na Sever, ukinute su poslovnice Poštanske štedionice i dovedena kosovska pošta, na putu su ukidanja telekomunikacija srpskih operatera … Zatvoren je srpski PIO fond.

Ostalo je još školstvo i zdravstvo koje pod ingerencijama države Srbije. Praktično, u četiri opštine su ukinuli sva demokratska prava Srbima, samim tim su gotovo obesmislili priču o formiranju ZSO.

Priština je zauzvrat dobila viznu liberalizaciju i pokušala da dobije članstvo u Savetu Evrope, a postala je i pridruženi plan PS NATO.

RUSKI GENERAL UHAPŠEN! Ruske službe ga provalile šta radi

Izvor: Sputnikportal.rs
 

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA