Najnovije

TURSKA I ZVANIČNO NAPUSTILA EU INTEGRACIJE: Podneli zahtev za prijem u BRIKS

Turska je formalno zatražila članstvo u grupi BRIKS, kako bi ojačala svoj globalni uticaj i izgradila nove veze mimo tradicionalnih zapadnih saveznika, preneo je danas Blumberg, pozivajući se na neimenovane izvore. Ovo predstavlja i definitivni kraj višedecenijskog procesa neuspešnih EU integracija ove zemlje.
Turska rekla zbogom EU

Turska rekla zbogom EU

Stav administracije predsednika Redžepa Tajipa Erdogana je da se geopolitičko težište odaljuje od razvijenih ekonomija, kažu izvori.

''Turska može da postane jaka, prosperitetna, prestižna i efikasna zemlja ako istovremeno unapredi svoje odnose sa Istokom i Zapadom. Bilo koji drugi metod neće koristiti Turskoj, ali će joj štetiti'', rekao je Erdogan tokom vikenda.

Kako navodi Blumberg, odluka Turske da pristupi BIRKS-u delimično dolazi nakon izvesnog zahlađenja u odnosima sa Zapadom, do kojeg je došlo nakon što je Turska odlučila da ostane u dobrim odnosima s Rusijom.

Grupu BRIKS čine Brazil, Indija, Kina, Južna Afrika, Iran, Ujedinjeni Arapski Emirati, Etiopija i Egipat, a Saudijska Arabija je pozvana da se pridruži.

Krajem oktobra u Kazanju u Rusiji može biti reči o kandidaturi Turske, navodi Blumberg.

Malezija, Tajland i Azerbejždan su među ostalim zemljama koje nastoje da se učlane u BRIKS.

Podsećamo, odbor Evropskog parlamenta je 20. februara 2019. godine izglasao suspenziju pregovora o pristupanju Turske u EU, što je izazvalo kritike turske vlade. Turski pregovori o pristupanju su stoga faktički zaustavljeni i ne mogu se razmatrati dalja poglavlja za otvaranje ili zatvaranje, kao ni dalji rad na predviđena je modernizacija carinske unije EU-Turska.

Dana 30. januara 2023. godine, Tabela šestorice (tada glavna opoziciona alijansa) u Turskoj objavila je memorandum o razumevanju za zajedničku politiku. Ponovo je potvrdila nameru opozicije da nastavi pregovore o pridruživanju EU ako bude izabrana na izborima te godine. Jedna je od devet aktuelnih zemalja kandidata za članstvo u EU, zajedno sa Albanijom, Bosnom i Hercegovinom, Gruzijom, Moldavijom, Crnom Gorom, Severnom Makedonijom, Srbijom i Ukrajinom.

Pročitajte OVDE o statistikama smrti u ukrajinskim redovima

Izvor: Pravda / Politika

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA