Najnovije

ZELENSKOM KLJUČAN BAJDEN: Kleta sudba proksi ratnika...

Predsednik Ukrajine je juče na zajedničkoj konferenciji za medije sa Ursulom fon der Lajen rekao da postoje određene tačke plana koje zavise od dobre volje i podrške Sjedinjenih Država...

„Plan pobede” u ratu protiv Rusije zavisi od brzih odluka koje saveznici donesu ove godine, rekao je predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski predsednici Evropske komisije Ursuli fon der Lajen, koja je juče boravila u Kijevu. Zelenski je na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Fon der Lajenovom, istakao da Ukrajina planira da iskoristi predloženi zajam Evropske unije od više milijardi dolara za nabavku vazdušne odbrane, energije i oružja domaće proizvodnje.

On je ocenio i da je američki predsednik DŽozef Bajden ključna ličnost za ostvarivanje „plana pobede” pa će mu zato i izneti taj plan tokom sastanka sledeće nedelje, prenosi Rojters.

„Većina odluka iz plana zavisi upravo od Bajdena. I od drugih saveznika, ali postoje određene tačke koje zavise od dobre volje i podrške Sjedinjenih Država”, rekao je Zelenski.

On je dao nekoliko naznaka o sadržaju plana, ukazujući na to da on ima cilj da stvori uslove prihvatljive za Ukrajinu nakon više od dve i po godine rata u toj zemlji. „Ceo plan je zasnovan na brzim odlukama naših partnera. Plan je zasnovan na odlukama koje bi trebalo da se dese od oktobra do decembra, a ne odlaganju ovih procesa”, rekao je on na konferenciji za novinare.

Predsednica Evropske komisije je najavila da će EU Ukrajini odobriti kredit do 35 milijardi evra kako bi joj pomogla u ratu sa Rusijom. Kredit je deo šireg plana među zemljama G7 da prikupe sredstva koristeći prihode od zamrznute ruske imovine koja je pod sankcijama.

Komentarišući ovu najavu Fon der Lajenove, portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova ocenila je da je Evropska unija „skrenula s uma” i da je izdvajanjem dodatnih sredstava za vojnu pomoć Ukrajini krenula „putem propasti”.

Potpredsednik vlade i ministar spoljnih poslova Italije Antonio Tajani kaže da su zemlje članice Evropske unije slobodne da sa Ukrajinom pregovaraju o upotrebi oružja koje joj šalju.

„Ne postoji odluka na evropskom nivou koja bi primorala zemlje EU na slobodnu upotrebu oružja na ruskoj teritoriji”, rekao je on za Radio 24, naglasivši da svaka zemlja odlučuje za sebe.

Tajani je dodao da su i Sjedinjene Države „veoma obazrive”, navodi ANSA. „Odbrana Ukrajine ne sme da dovede do svetskog rata. Moramo biti izuzetno oprezni”, upozorio je italijanski šef diplomatije, ukazavši da „oni koji imaju zdrav razum treba da ga upotrebe”.

Pročitajte OVDE o atentatu na Dodika i Vučića

Izvor: Politika

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA