Najnovije

PAKT ZA BUDUĆNOST UN: Zašto Rusija nije potpisala?

Moskva se usprotivila usvajanju spornog dokumenta, tvrdeći da on dovodi u pitanje suverenitet država članica UN.

Generalna skupština Ujedinjenih nacija usvojila je "Pakt za budućnost", koji je generalni sekretar UN Antonio Gutereš opisao kao značajan sporazum koji predstavlja "korak u pravcu efikasnijeg, inkluzivnijeg, umreženog multilateralizma".

Do sporazuma je došlo posle devet meseci pregovora, a Gutereš je prisutnima poručio da smo ovde "kako bi vratili multilateralizam sa ivice".

Usvajanje pakta, međutim, nije prošlo bez kontroverzi, a predstavnici Rusije kritikovali su ne samo sadržaj dokumenta, već i način na koji je usvojen. Moskva je uložila prigovore na 25 odredbi u nacrtu pakta, zalažući se za očuvanje primata državnog suvereniteta i nacionalne jurisdikcije..

Zamenik ruskog ministra spoljnih poslova Sergej Veršinjin rekao je da "niko zapravo nije zadovoljan dokumentom", pošto su koordinatori pripreme teksta "od samog početka u njega uneli ono što su im diktirale zapadne zemlje, a sporna pitanja u tekstu su se gomilala i nisu rešena".

Predstavnik Rusije uložio je amandman, koji je odražavao je princip nemešanja u unutrašnje stvari drugih zemalja (na osnovu stava 7. člana 2. Povelje UN). On je, međutim, odbijen sa 143 glasa "protiv", sedam glasova "za" i 15 uzdržanih. Usvajanje amandmana podržale su Rusija, Belorusija, Iran, Severna Koreja, Nikaragva, Sirija i Sudan.

Uoči glasanja, predstavnik Republike Kongo, govoreći u ime Afričke grupe, istakao je potrebu da se pokaže jedinstvo u pronalaženju rešenja za današnje višestruke, složene izazove. Usvajanje ovakvog amandmana "neće nam pomoći da ispunimo naša očekivanja", naglasio je on.

Prvi zamenik stalnog predstavnika Rusije pri UN Dmitrij Poljanski nazvao je pakt usvojen na Samitu o budućnosti neuravnoteženim.

"Pakt je neuravnotežen i sadrži veoma opasne odredbe koje će potkopati multilateralizam i međuvladin karakter UN. Ovo je ogroman udarac za organizaciju u celini", istakao je on.

Poljanski je napomenuo da su UN prilikom usvajanja dokumenta "žrtvovale sopstvene principe da bi zadovoljile neke delegacije", dok ostale države nisu imale hrabrosti da "protestuju i brane svoja prava".

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da Srbija podržava plan generalnog sekretara o budućnosti, uprkos tome što ima neke zamerke. Svih pet poglavlja su važni za Srbiju, rekao je on.

Pakt i njegovi aneksi – Globalni digitalni dogovor i Deklaracija o budućim generacijama – nisu pravno obavezujući, zbog čega se dovodi u pitanje da li će i kako on biti sproveden.

NEMAČKA PRETI PRIŠTINI: Može doći do isključenja!

Izvor: Rt.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA