Najnovije

Foreign Affairs: Ukrajinci će biti potisnuti iz Kurske oblasti čim opadne liše sa drveća

Dvojica glavnih američkih eksperata za vojnu moć Rusije - Majkl Kofman i Rob Li – nazvali su invaziju na rusku Kursku oblast „ukrajinskom avanturom“.

U njihovoj analizi koju objavljuje Foreign Affairs navodi se da je ukrajinski glavnokomandujući, Aleksandar Sirski, u tu oblast poslao 15 hiljada vojnika sa zadatkom da zauzmu rusku atomsku centralu u Kurčatovu.

Ukazali su: „U tu avanturu su poslate neke od najboljih i najiskusnijih jedinica u Ukrajini, čiju okosnicu čine elitne vazdušno-desantne snage. Neke od njih su povučene sa linija donbaskog i harkovskog fronta, gde su zaustavljale rusko napredovanje, dok su druge bili važna rezerva za obuzdavanje mogućih ruskih prodora“.

Kofman i Li smatraju da se te jedinice - „najbolje od najboljih“ - mogu pohvaliti tek ograničenim uspesima, odnosno – da ciljeve koje su vojnom vrhu Ukrajine  postavili iz Vašingtona, nisu ostvarile.

„Kurska ofanziva nije dovela do opkoljavanja i uništavanja značajnijih ruskih snaga, sa zaplenom opreme i podrivanja ofanzivnih sposobnosti. Ukrajina je zarobila uglavnom ruske graničare i vojne obveznike koje je Moskva već razmenila za ukrajinske ratne zarobljenike“, priznali su u tekstu u Foreign Affairs.

Dodali su da Rusija i dalje zadržava prednost u ljudstvu, opremi i municiji, iako Kijev svakog meseca ulovi oko 50 hiljada ljudi koje uglavnom prisilno šalje na front.

Kofman i Li zaključuju: „Ukrajinci će biti potisnuti iz Kurske oblasti čim opadne liše sa drveća. Tada će kijevski vojnici ostati bez te spasonosne prirodne kamuflaže. Čak i nezavisno od toga, taktičke greške Sirskog mogle bi postati još skuplje i dovesti do još bržeg napredovanja Rusije“.

TRAMPOV SIN U BEOGRADU POD VELOMA TAJNE: Donald imao rešenje za Kosovo, uništila sve Angela Merkel

Izvor: Fakti.org

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA