Najnovije

Kako su Česi i Amerikanci "naoružali" Ukrajince feleričnim granatama?

Veliki deo municije koju zapadni partneri šalju Ukrajini je neupotrebljiv, a artiljerijske granate iz Češke i SAD, umesto da eksplodiraju duboko na teritoriji neprijatelja, eksplodiraju baš pred nosevima ukrajinskih vojnika.

Nemački list "Handelsblat" imao je, naime, uvid u pismo koje je ukrajinska vlada u avgustu poslala Češkoj kako bi tamošnje vlasti obavestila o tome da granate koje su im dostavili eksplodiraju odmah nakon ispaljivanja - na svega 20 do 60 metara, i da je to dovelo i do ranjavanja vojnika i oštećenja artiljerijskih sistema.

Uzrok kvara su, navodi se, stariji detonatori M515 i M51A5, koji su razvijeni tokom Drugog svetskog rata. Problemi bi, međutim, mogli nastati zbog činjenice da su saveznici Ukrajini isporučivali municiju, od kojih je neka dugo bila skladištena. Na primer, Britanski revizorski sud se žalio da Britanija u ratnu zonu šalje opremu koja bi inače morala da bude rashodovana ili zamenjena.

Češka vlada je, inače, s obzirom na privremene poteškoće u isporukama zapadnih saveznika, u februaru ponudila da kupi 800.000 artiljerijskih granata na svetskom tržištu i isporuči ih Ukrajini. Nekoliko zemalja koje podržavaju Ukrajinu pridružilo se inicijativi, a najveći donator bila je Nemačka koja je finansirala oko 180.000 komada artiljerije.

Put do pakla, ispostavilo se, i ovoga puta bio je popločan dobrim namerama, pa se tako sad na pitanje o incidentima sa feleričnim projektilima, češko Ministarstvo odbrane brani kako je tehničkih problema sa artiljerijskom municijom bilo "u zanemarljivom broju slučajeva".  

Navodno, Ukrajinci tvrde da je svega pet od deset hiljada raketa eksplodiralo pred njihovim nosevima – što i nije tako zanemarljiv slučaj ukoliko uzmemo u obzir kolike muke Ukrajina ima kako bi vojnike dovela na front, gde očigledno, zahvaljujući zapadnoj municiji, mogu da stradaju i od sopstvenog a ne samo neprijateljskog metka. Isto važi i za ukrajinsku opremu - pošto se saznalo da sami uspevaju da obore svoje avione, zaista je previše da još svojim granatama uništavaju svoje oružje.

Nije, međutim, problem samo u češkoj isporuci, već i u američkoj. Ukrajinci su u avgustu o problemima obavestili i komandu američkih kopnenih snaga u Evropi.

Češka inicijativa za municiju, međutim, nedavno je bila u fokusu diskusija, a članovi koalicione vlade u Pragu kritikovali su netransparentnu politiku nabavke koja se koristi. To je dovelo do toga da se municija koju finansira Nemačka nabavlja po znatno višim cenama od drugih isporuka, požalio se Lukas Vagenkneht iz Češke piratske partije.

Ministarstvo odbrane odlučno je odbacilo optužbe. Agencija odgovorna za inicijativu, AMOS, deluje samo kao posrednik koji dobija ponude od određene grupe dobavljača, navodi se u odgovoru na zahtev "Handelsblata". Zemlje donatori same odlučuju od koga će kupovati i po kojoj ceni. Na radnom nivou postoje svakodnevni kontakti i sa Ukrajinom i sa saveznicima, a o inicijativi za municiju se razgovara i u okviru Kontakt grupe i u drugim formatima.

Ukrajinci probili rusku granicu na još jednom mestu!?

Izvor: RT

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA