Najnovije

Vučić na GS UN: Pandorina kutija nije otvorena u Ukrajini već na Kosovu i Metohiji

Svet je na ivici nuklearnog holokausta, približavamo se ivici ambisa, upozorio je Vučić.
Vučić danas u sedištu UN

Vučić danas u sedištu UN

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je u obraćanju Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija (GS UN) da situacija u svetu deluje još teže i mračnije nego pre godinu dana.

"Tenzije su sve veće, a izazovi sve složeniji", rekao je Vučić.

Srbija brani principe povelje UN i međunarodnog prava i svojim delovanjem snažno zastupamo ideju ovogodišnjeg zasedanja, dodao je on.

Srbija i njeni građani dele bol sa svima koji ginu u ratovima, i na Bliskom istoku i u Ukrajini. Deluje neverovatno da je svet na ivici nuklearnog holokausta, naveo je predsednik Srbije.

"U želji da pobede i unište one druge, korak po korak, približavali smo se ivici ambisa i na kraju smo tamo i stigli. Živimo u svetu gde niko nikoga ne sluša, postoje samo naši argumenti i naša istina, dok oni drugi motaju da nestanu jer uvek ugrožavaju naše ili univerzalno lažne vrednosti", dodao je.

"Moramo da razgovaramo čak i kada se ne slažemo i da obnovimo urušeni kredibilitet UN", rekao je Vučić i dodao da Srbija podržava veću zastupljenost afričkih zemalja u Savetu bezbednosti.

"Zaustavimo praksu duplih standarda i vratimo veru u međunarodno pravo, u mir, jedini put koji nema alternativu", pozvao je Vučić okupljene u UN.

Vučić je podsetio na reči DŽFK-a da čovečanstvo mora da okonča rat, pre nego što rat okonča čovečanstvo.

Predsednik Srbije je podsetio i na nepoštovanje Rezolucije 1244 i teritorijalnog integriteta Srbije i na Pandorinu kutiju koja nije otvorena ni pre dve, ni pre pet godina, već mnogo godina ranije, a o kojoj svi glasno ćute.

"Nadmoćnost Zapada dovela je do kraja istorije i potpunog ovladavanja zapadnih ideja u svim delovima društvenog života. Takvo nepostojanje ravnoteže srušilo je i SSSR i Jugoslaviju. To se nije desilo slučajno niti samo od sebe, već uz učešće zapadnih službi, kako u SSSR, tako i u Jugoslaviji. Danas smo čuli od mnogih da je napadom na Ukrajinu otvorena Pandorina kutija; rušenje međunarodnog prava; da je to presedan kakav Evropa nije zapamtila od Drugog svetskog rata. Reč je o notornoj neistini", poručio je Vučić.

Dodaje da Srbija podržava teritorijalni integritet Ukrajine, ali kaže da lideri velikih sila pozivaju na poštovanje Povelje UN, ali ne kada je u pitanju Srbija.

"Kada ovde veliki lideri gorljivo i zapaljivo govore o potrebi ukrajinske slobode, o poštovanju UN i njene Povelje, rezolucija, pitam se - a što ne poštuju Povelju UN i Rezoluciju 1244 kada je reč o teritorijalnom integritetu Srbije", upitao je on i dodao da velike zemlje to čine zato što im se može.

I danas pokušavaju da nam otmu deo teritorije, da otcepe Kosovo i Metohiju od Srbije i naoružavaju Albance na KiM, dodao je.

Vučić je podsetio da u skladu sa Rezolucijom 1244, niko sem snaga pod kontrolom UN - u ovom trenutku su to snage Kfora - sa kojima imamo ne sme da ima oružanu silu na tlu Kosova i Metohije, koje je u skladu sa Rezolucijom 1244 deo Srbije. 

"A, oni koji su izvršili agresiju na Srbiju, pokušali da joj odvoje deo teritorije, pokušavaju i danas, ubeđujući nas da je to jedino demokratsko i smisleno rešenje, pokušavaju da otcepe KiM od Srbije, i svakodnevno naoružavaju to što se danas naziva tzv. kosovske bezbednosne snage, a već sutra prerasta u vojsku Albanaca na teritoriji Srbije", upozorio je. 

I kada ih pitate po kom to međunarodnom aktu rade, jer to je sve pokušaj izazivanja rata - rušenje normi UN, dobijete najgluplji mogući odgovor na svetu: "Pa, ne prihvatamo Povelju UN i Rezoluciju UN zato što je za nas promenjena situacija, jer mi smo priznali nezavisnost Kosova", naveo je predsednik Srbije i dodao da su time, velike sile, poručile da ih je baš briga i za UN i za pravo. "Možemo da radimo šta nam se hoće, kako nam se hoće i koliko god nam se hoće."

Vučić je rekao i da će Beograd ostati posvećen dijalogu sa Prištinom, pod okriljem EU, i da će se boriti za mir.

"Danas u svetu svi govore o Ukrajini, niko ne sme da priča o Srbiji. I kada govore, pričaju kako ćemo mi po ruskom nalogu da povedemo rat na Balkan. I lažu sve vreme, duže od dve i po godine. Mi nismo sluge ni Rusije i SAD. Mi imamo svoju politiku i svoje interese", poručio je Vučić.

Podsetio je na reči diplomate Vladislava Jovanovića, koji je na dan bombardovanja SRJ, 24. marta 1999. godine, u ime Vlade tadašnje SR Jugoslavije, uputio hitan apel svim državama da se kategorički suprotstave toj agresiji.

"Pogledajte kako 25 godina kasnije njegove reči zvuče: 'Ako se agresija ne zaustavi, presedan takve nekažnjene agresije će, pre ili kasnije, dovesti do agresije na niz drugih država, manjih i srednje veličine. Pravo pitanje je: Koja je sledeća zemlja?'", rekao je Vučić.

On je dodao i da veruje u svet zasnovan na pravim, a ne lažnim vrednostima. "Verujem da će snaga zemalja u razvoju, svih nas koji smo podigli glavu i koji se usuđujemo da govorimo istinu, biti temelj jednog novog, različitog i boljeg sveta", zaključio je svoj govor predsednik Srbije.

Govoreći juče na konferenciji za medije, Vučić se osvrnuo na situaciju u svetu i rekao da nam je mir preko potreban.

Sednica Generalne skupštine UN smatra se jednim od najvećih diplomatskih događaja u svetu, a ove godine se održava u senci sve većih kriza, sukoba i ratova širom sveta.

Na 79. zasedanju GS UN okupilo se više od 140 svetskih lidera i predstavnika država koji su apelovali na mir u Ukrajini i na Bliskom istoku i poštovanje međunarodnog prava.

TRAMPOV SIN U BEOGRADU POD VELOMA TAJNE: Donald imao rešenje za Kosovo, uništila sve Angela Merkel

Izvor: Rt.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA