Najnovije

RUSKI ŠAMAR ALBANIJI: Vrlo jasna poruka celoj državi

Osim pada priliva turista iz Rusije u Albaniju, krizu doživljava i druga oblast bilateralne saradnje – kultura, rekao je Aleksej Zajcev.

Ne postoje nikakvi izgledi da Albanija ponovo uspostavi bezvizni režim za Ruse, a priliv turista iz Rusije je opao, izjavio je ruski ambasador u Tirani Aleksej Zajcev.

"Uprkos deklarisanoj želji Nacionalne turističke agencije Albanije da privuče što više stranih turista, odluka zvanične Tirane da zatvori vazdušni prostor ruskim avionima nakon početka SVO, kao i odbijanje da se ruskim građanima obezbedi bezvizni režim za period turističke sezone (maj-septembar) dovelo je do naglog smanjenja turista", rekao je Zajcev za RIA Novosti.

Prema njegovim rečima, u ovom trenutku nema izgleda za obnavljanje bezviznog režima za ruske građane tokom turističke sezone zbog dobro poznatih političkih faktora.

Ambasador je naglasio da osim pada priliva turista iz Rusije u Albaniju, krizu doživljava i druga oblast bilateralne saradnje – kultura.

"Početkom SVO i pristupanjem Albanije nezakonitim antiruskim sankcijama, kulturna i humanitarna saradnja je propala. Predloge ambasade u ovoj oblasti ignorišu kako Ministarstvo kulture Albanije, tako i nedržavni organizatori raznih festivala i događaja koji se održavaju u zemlji, a koji su u prošlosti pokazivali veliko interesovanje za rusku kulturu i aktivno sarađivali sa ruskim umetničkim grupama i izvođačima", naglasio je Zajcev.

On je istakao da je većina stanovništva, posebno starije generacije zainteresovana za rusku kulturu.

"Tako se u Nacionalnom pozorištu opere i baleti u Tirani, i na drugim prostorima, muzički koncerti održavaju u punim salama, tokom kojih muzičari izvode dela Čajkovskog, Rimskog-Korsakova i drugih poznatih ruskih kompozitora. Na repertoaru albanskih baletskih grupa nalaze se predstave 'Labudovo jezero' i 'Orašar'", naveo je diplomata.

Ruski ambasador u Tirani je naglasio da Albanci i dalje pokazuju interesovanje za ruski jezik, kao i da se i dalje svake godine regrutuju albanski kandidati da dobiju stipendije Vlade Ruske Federacije za besplatno školovanje na vodećim ruskim univerzitetima.

RUMUNI ULAZE DUBOKO U NATO PRIČU: Ovo nam govori da će biti sigurni protivnici Rusije

Izvor: Rt.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA