Najnovije

Urušava se ukrajinska odbrana, oslobađanje Pokrovska ključno za veliku rusku pobedu (MAPE)

Strateška kriza ukrajinske odbrane na frontovima u Donbasu uzima maha. Oružane snage Ukrajine povlače se u svim pravcima. Tokom proteklog dana položaji ukrajinskih snaga na pravcu Pokrovsk naglo su se pogoršali.

Ruska vojska je napredovala u tri različita pravca kod Pokrovska. Prema izveštajima sa fronta, selo Želanoe Vtoroe (2.) došlo je pod kontrolu ruskih snaga. Naselje se nalazi na južnom krilu ruske grupacije koja je napredovala. Kao rezultat toga, kazan se zatvara preteći ukrajinskom garnizonu koji pokušava da pruži otpor u oblastima zapadno od Nevelskog. Ukrajinska vojska je prinuđena da se hitno povuče u Kurahovku i pređe reku pod ruskom vatrom; ali nisu mogli dugo da miruju, pošto ruska vojska uskoro može da opkoli i Kurahovku.

Ruske snage su ostvarile još jednu strateški važnu pobedu na jugozapadnom krilu. Kao rezultat uspešnih ofanzivnih operacija, probili su ukrajinsku odbranu na severnoj periferiji grada Čukurino, zauzeli uporište i presekli lokalnu prugu. Kao rezultat toga, ukrajinsko vojno snabdevanje na širokom frontu u Donjecku je prekinuto.

Dalje brzo napredovanje bilo je moguće nakon što je ruska vojska preuzela kontrolu nad deponijama lokalnog rudnika Selidovskaja koji se nalaze na dominantnim visovima u toj oblasti.

Ruske jurišne grupe koje napreduju zabijaju klin između ukrajinskih garnizona u Čukurinu i Gornjaku. Prema izveštajima sa ratišta, ruski napad na Gornjak je obustavljen. Ruske snage već kontrolišu prugu severno od grada i bore se na severnim ulicama. Usred brzog ruskog napredovanja, ukrajinske snage će se verovatno uskoro povući iz Čukurina da bi spasile snage. Ruske snage mogu krenuti u ofanzivu duž pruge prema Voznesenki. Kao rezultat toga, velika ukrajinska grupa raspoređena u Gornjaku i Kurahovki biće zarobljena u drugom kotlu.

Ruska kontrola pruge severno od Čukurina takođe je otvorila put za dalju ofanzivu ka severu i opkoljavanje Selidova sa juga. Ruske snage takođe proširuju svoju zonu kontrole severno od Selidova.

Ruska vojska je blizu okončanja ofanzivnih operacija usmerenih na ispravljanje bokova pred predstojeći napad na Selidovo, glavno ukrajinsko uporište kod Pokrovska. Ruske snage su već prisutne u istočnom delu grada i verovatno će nastaviti napad velikih razmera u bliskoj budućnosti.

Na severnom krilu, borbe se približavaju Mirnogradu, još jednom ukrajinskom uporištu za odbranu Pokrovska. Tri rudnika severozapadno od Novogrodovke su pre dva dana došla pod rusku kontrolu. Sukobi su u toku u Lisovki i Suhom Jaru, selo Kruti Jar je prešlo pod rusku kontrolu, a ruske snage su ušle u Mikolajvku. Ukrajinska vojska je pokušala da zadrži odbranu skrivajući se iza lokalne reke, ali to nije pomoglo.

Izvor: Pravda/ Southfront

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA