Najnovije

Šta ako Putin Hutima pošalje moćne rakete „jahont”

U svetskom pregrejanom vojno-strateškom šahu vuku se očekivani i neočekivani potezi, žrtvuju se i nude figure zarad prodora po krilu ili sredini. Da se protivnici zbune, zavedu i sateraju u mat poziciju.

Zapadne novinske agencije navode da Rusija pregovara sa Hutima o isporuci protivbrodskih krstarećih raketa „P-800 oniks“ (u izvoznoj verziji „jahont“), kao brzi i konkretan odgovor na moguću isporuku zapadnih raketa dugog dometa Kijevu.

Vojni stručnjaci smatraju da odluka o isporuci ruskih raketa Hutima je povezana sa stavom zapadnih zemalja koje razgovaraju o mogućnosti da se Ukrajini dozvoli da gađa dalekometne ciljeve duboko u Ruskoj Federaciji.

„Jahont“ se smatra jednom od najnaprednijih protivbrodskih raketa na svijetu.

Dizajnirana je da leti preko površine mora dvostruko većom brzinom od brzine zvuka, izbegavajući detekciju.

Rakete „P-800 oniks“, sa dometom od oko 300 kilometara, kažu stručnjaci, omogućiće Hutima da preciznije gađaju komercijalne brodove u Crvenom moru i povećaju pretnju američkim i evropskim ratnim brodovima koji ih štite.

Zvanični Kremlj letos je upozorio da „ne može ostati bez posledica" odluka zapadnih zemalja da se oružje kojim snabdevaju Kijev koristi za napade na rusku teritoriju.

Putin je tada upitao zašto neko misli da ima pravo da snabdeva takvim oružjem koje se koristi za napad na rusku teritoriju, a da Rusija onda nema to isto pravo, da oružjem iste klase snabdeva snage koje u drugim regionima sveta udaraju po osetljivim objektima onih zemalja koje ovo rade protiv Rusije?

„Dakle, odgovor bi mogao biti asimetričan. Razmislićemo o ovome,” poručio je Putin zapadnim stratezima.

Očigledno da ruski predsednik ne bi davao javno ovakvu izjavu da ruska strana već nema razrađenu strategiju za ovakvu vrstu odgovora Zapadu.

Jedan broj ruskih vojnih analitičara nagoveštavao je mogućnost da se ruski “iskanderi” mogli da se nekako iznenada zateknu u pustinjskom pesku na Arabijskom poluostrvu. To bi praktično značilo da Huti ili neke vojne formacije poput “Hezbolaha” dobiju dugometne rakete sa kojima mogu da gađaju brodove i avione u regionu. To praktično znači da nijedan vojni objekat, baza, ratni brod ili avion više ne bi bio siguran na Srednjem i Bliskom istoku.

Moskva, kako tvrde zapadni izvori, uz posredovanje Irana, vodi tajne pregovore sa jemenskim Hutima.

Prema ovim izvorima, predstavnici Moskve i Huta sastali su se najmanje dva puta u Teheranu, a očekuje se još sastanaka u narednim nedeljama.

Portparol Huta Mohamed Abdel Salam, na pitanje novinara o pregovorima o raketama, rekao je da „nema pojma“ o tome.

Izvor: Politika

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA