Najnovije

Svedok Albanac u predmetu Tači: Svojim očima video zločine tzv. OVK

Svedok je u krugu OVK ispitivan i maltretiran, a svojim očima je video zločine nad drugim žrtvama, rekao je tužilac.

Suđenje bivšem vođi takozvane OVK Hašimu Tačiju i još trojici optuženih za ratne zločine u AP KiM i u Albaniji 1998. i 1999. godine nastavljeno je danas pred Specijalizovanim većima Kosova u Hagu iskazom u kojem je zaštićeni svedok optužbe, Albanac, opisao zlostavljanja koja su vršili pripadnici tzv. OVK.

Prema navodima tužilaštva, ovog svedoka u predmetu Hašim Tači i drugi, sa pseudonimom "W04669", određeni pripadnici OVK uhapsili su 1999. godine i potom ga odveli u bazu tzv. OVK, gde je bio zlostavljan i gde je video mučenje drugih zatvorenika.

Svedok je, u vreme kada ga je tzv. OVK uhapsila, bio član "Demokratskog saveza Kosova" tadašnjeg vođe Albanaca u AP KiM Ibrahima Rugove, čije je pristalice tzv. OVK smatrala protivnicima i koje je protivpravno hapsila i zlostavljala.

"Svedok je 1999. godine uhapšen od strane nekoliko pripadnika OVK i poslat u krug OVK. Tamo je svedok maltretiran, ispitivan i držan u nehumanim uslovima. On je svojim očima video i maltretiranje žrtve ubistva i čuo premlaćivanje još nekoliko osoba koje su bile zatvorene sa njim", rekao je tužilac, a potom zatražio da sednica bude zatvorena za javnost.

Tači je, zajedno sa Kadrijem Veseljijem, Redžepom Seljimijem i Jakupom Krasnićijem, optužen za zlodela nad Albancima, Srbima i Romima u više od 40 pritvora tzv. OVK.

U predmetu Tači i drugi učestvuju 153 žrtve, a do sada je iskaz dao 91 svedok.

Optužnica u 10 tačaka tereti Tačija, Veseljija, Seljimija i Krasnićija za progon na političkoj i etničkoj osnovi, zatvaranje, nezakonito hapšenje i pritvaranje, druge nehumane postupke, okrutno postupanje, prisilni nestanak, mučenje i ubistva.

U optužnici se navodi da su krivična dela koja im se stavljaju na teret izvršena u periodu najkasnije od marta 1998. do septembra 1999. na više mesta na KiM, kao i u Kukešu i Cahanu, u severnoj Albaniji.

Sledeće zasedanje u predmetu Tači i drugi zakazano je za ponedeljak, 30. septembar.

UKRAJINCI UPALILI CRVENI ALARM! Stižu ruske rakete, sve šalju u skloništa

Izvor: Rt.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA