Najnovije

AMERIČKA PODVALA KIJEVU: Nema gađanja Rusije, a zapadno oružje Rusi pretvaraju u ugljenisane olupine

Američka vojna pomoć, koja uključuje i vođene bombe AGM-154 JSOW, nastaviće da stiže u Ukrajinu, ali je juče DŽo Bajden zvanično rekao da neće dozvoliti upotrebu raketa dugog dometa za napade u dubinu ruske teritorije. To može biti reakcija na Putinove izjave o izmenama ruske nuklearne doktrine, smatraju ruski stručnjaci.

Nova vojna pomoć i prva isporuka tih bombi neće značajno uticati na situaciju na frontu, dodaju eksperti komentarišući obećanje američkog predsednika Bajdena, da će pomoći sa oko osam milijardi dolara, bombama i obukom pilota na F-16, kako bi Kijev „dobio rat“ protiv Rusije.

Ruski vojni ekspert, pukovnik u penziji Viktor Baranec ocenjuje da se u američkoj politici prema Ukrajini skoro ništa ne menja.

„Nije se promenilo davanje finansijske pomoći Ukrajini, ona se nastavlja, možda ne u tako velikim iznosima, ali je daju. Nije se promenila ni pomoć u oružju – i ona se nastavlja, kao ni politička pomoć - deklarišu se da će pomagati Ukrajini koliko god je potrebno", kaže vojni ekspert.

Na pitanje može li im se verovati kada govore da neće dozvoliti Ukrajini upotrebu raketa dugog dometa za napade na Rusiju, ruski pukovnik kaže da se „Amerikancima nikada ne može verovati“.

„Nikada, ni pod kojim okolnostima, ne verujte Amerikancima! Ponekad blefiraju, kažu da neće dati dozvolu, tenkove, ‘džaveline’, razne rakete ili bombe. Ubeđuju nas da razmišljaju o tome da li da nešto daju Ukrajini, a onda se ispostavi da je sve to već u Ukrajini“, ističe Baranec.

Veći deo pomoći, oko 5,5 milijardi dolara, biće raspoređen do 30. septembra, pre kraja fiskalne godine u SAD, dok će preostale 2,4 milijarde biti raspoređene u okviru Inicijative za bezbednosnu pomoć Ukrajini, koja omogućava administraciji da kupuje oružje za Ukrajinu od kompanija umesto da ga povlači iz američkih zaliha.

Između ostalog, Ukrajina će dobiti klizne bombe AGM-154 „joint standoff weapon“ (JSOW), još jednu bateriju PVO sistema „patriot“ i dodatne rakete za nju. SAD će takođe proširiti program obuke ukrajinskih pilota za upravljanje lovcima F-16, uključujući podršku u obuci dodatnih 18 pilota sledeće godine.

Vladimir Zelenski je zahvalio Bajdenu i američkom Kongresu na novom paketu vojne pomoći, rekavši da će Ukrajina iskoristiti tu pomoć na „efikasan i transparentan način“.

Stižu bombe za F-16

Ovo će biti prva isporuka bombi AGM-154 JSOW Ukrajini. To je visokoprecizna klizna avionska bomba, dometa 130 kilometara, koja se koristi u savremenim vojnim operacijama. Te bombe se mogu ispaljivati iz lovaca F-16, američke proizvodnje, koje je Ukrajina nedavno dobila od zapada.

Bombe nemaju domet koji zahteva Kijev, ali zapadni mediji ocenjuju da će one omogućiti ukrajinskim pilotima da se drže nešto dalje od linije fronta i ruske protivvazdušne odbrane, što će Kijevu, kako ocenjuju, dati nove mogućnosti u napadima na odbrambene strukture i skladišta oružja, što „svakako otežava operacije ruskih trupa“.

Međutim, ono što su prevideli, jeste činjenica da Kijev nema avione-nosače za te bombe ili ih nema u dovoljnim količinama.

„To je ozbiljno oružje, ali su potrebni nosači prilagođeni za te iste bombe. Za korišćenje ove bombe potrebno je pripremiti sistem navođenja za njeno usmeravanje. Ukrajinski avioni nisu spremni za to. Ako govorimo o avionima F-16, ‘gripen’ ili ‘jurofajter’ potrebno ih je imati u velikom broju. Dakle, danas Ukrajina nema takvih nosača. Očigledno je da postoji nekakav raskorak - ove bombe se isporučuju, ali avioni i dalje stižu veoma sporo, a osim toga, počeli smo čak i da uništavamo F-16. Svaka bomba je, sama po sebi, ozbiljna stvar. NJu treba, kao prvo, naciljati, drugo - ispaliti, i treće - mora da pogodi metu. A ovo je već veoma ozbiljan problem. Ovo je sistem problema koje Amerikanci i Ukrajinci teško da će moći brzo da reše“, ukazuje Baranec.

Čak i zapadni mediji američku isporuku AGM-154 nazivaju „čudnom odlukom“, pošto za korišćenje vođenih bombi na maksimalnom dometu avion koji baca bombu mora da leti na velikoj visini, a Ukrajina trenutno nema mogućnost da koristi takvu municiju, između ostalog i zbog činjenice što ukrajinski piloti često ne mogu da lete na velikim visinama.

Ostaje problem pilota

Osim toga, i dalje ostaje problem pilota, kojih je sve manje u Ukrajini, a Ukrajinci kubure i sa avijacijom.
Zelenski je letos potvrdio da je Ukrajina dobila prve borbene avione F-16 sa Zapada na koje se čekalo više od dve godine, ali je dodao da aviona još nema dovoljno.

On je ranije ukazivao da je Ukrajini potrebno od 120 do 130 aviona F-16 da bi se postigao paritet sa ruskom avijacijom, ali zapadni saveznici nisu u stanju da odgovore na taj zahtev.

Belgija, Danska, Holandija i Norveška, sve članice NATO-a, obećale su da će Ukrajini isporučiti više od 60 aviona, ali isporuka se odugovlači, pa ih Kijev dobija u malim partijama.

„Apetiti Ukrajine su veliki. Čuli ste da je Zelenski zahtevao 120 aviona F-16, a onda su mu obećali 100, pa 98. A sad koliko imaju? Prema podacima, najviše su dobili šest F-16, toliko se našlo na teritoriji Ukrajine, od toga je jedan oborio njihov, prijateljski sistem ‘patriot’, još tri smo uništili juče u napadu naših ‘kinžala’ na aerodrom ‘Starkonstantinov’, a dva su ‘pobegla’, gde god - u Poljsku ili Dansku. Dakle, naša strategija je, u tom pogledu, da isporuku tih aviona, bilo da su to F-16, ‘gripeni’, ‘jurofajteri’ i tako dalje, učinimo beskorisnom. Na Zapadu znaju da broje novac. Bez obzira koliko aviona isporuče, naš strateški cilj je da ih pretvorimo u ugljenisane olupine i mi ćemo tome uporno težiti, u tome ćemo uspevati, bez obzira na cenu“, ističe Baranec.

Ekspert ističe da Rusija ima i druga sredstva kojima može da odgovori na te pretnje, pre svega dobre protivvazdušne i protivraketne sisteme. Osim toga, verovanje da avionima F-16 koji nose bombe AGM-154 mogu da izvrše napad van dometa ruske PVO je neosnovano, jer očigledno zaboravljaju da Rusija ima sisteme koji mogu da pogode 400 kilometara ili više i koji mogu da presretnu ovaj F-16, kažu ruski eksperti.

Pored toga, ističe Baranec, ruska vojska ima ogromno borbeno iskustvo.
„Svaki put kada je Zapad davao Ukrajini neko oružje i ona počela da ga koristi, postojao je određeni period prilagođavanja. Kada su, sećate se, rasporedili one višestruke raketne sisteme mislili su da imaju čudo oružje i nekoliko dana ili nedelja su prilično uspešno pogađali našu teritoriju, a onda se ispostavilo da mogu da ih unište ‘buk’ M3, ‘pancir’ i tako dalje, a priče o tom čudo oružju su odmah zamrli. Govorili su da će im ‘hajmarsima’ baciti Rusiju na kolena, a ispostavilo se da je to glupost. Prvo smo od deset ovih projektila oborali pet, a zatim osam i devet. Tako će isto biti i sa tim bombama, s tim što će ovaj put, s obzirom na naše ogromno iskustvo, ovaj period prilagođavanja biti mnogo kraći nego na početku specijalne ratne operacije“, zaključio je Baranec.

Rusija smatra da isporuke oružja Ukrajini ometaju regulisanju situacije i direktno uključuju zemlje NATO-a u sukob, što je „igranje vatrom“. Moskva je više puta ponovila da će svaki teret koji sadrži oružje za Ukrajinu postati legitimna meta za ruske snage. Inače, SAD i NATO su direktno uključeni u ukrajinski sukob isporukama oružjem, dostavljanjem obaveštajnih i satelitskih podataka, obukama ukrajinske vojske u Velikoj Britaniji, Nemačkoj, Italiji i drugim zemljama.

Kremlj je naveo da pumpanje Ukrajine oružjem sa Zapada ne doprinosi pregovorima i imaće negativan efekat.

PROTEST U ZUBINOM POTOKU: Srbi sa ikonama negoduju zbog skrnavljenja i otimanja crkve

Izvor: Sputnikportal.rs
 

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA