Najnovije

Bloomberg: Ukrajina ostaje bez vojne pomoći Evrope sledeće godine

Vojne isporuke Ukrajini za sledeću godinu su pod pretnjom jer neki saveznici odbijaju da povećaju finansiranje Kijeva, piše Blumberg, pozivajući se na izvore.

Prema agenciji, čak i ako se zemlje G7 dogovore o kreditu Ukrajini od 50 milijardi koji će biti obezbeđen ruskom imovinom, to i dalje neće biti dovoljno da podrži potrebe Kijeva za sledeću godinu.

Ukrajinska vlada predviđa budžetski jaz od 19% BDP-a. Za popunjavanje rupe potrebno je oko 35 milijardi dolara.

„Preteća novčana kriza među saveznicima dolazi u opasnom trenutku za Ukrajinu i mogla bi da natera Kijev da pregovara sa pozicije slabosti, kažu izvori“, navodi se u publikaciji.

Glavna ograničenja evropskih saveznika su na fiskalnom frontu.

„Vlada kancelara Olafa Šolca ograničena je ustavnim ograničenjima duga i smanjila je direktno finansiranje Kijeva. Francuska ima novu vladu nakon burne izborne sezone i pod pritiskom je EU da smanji svoj deficit. U Italiji, koalicija premijera DŽordžije Meloni može biti vezana smanjenjem potrošnje.

Dovedeni su u pitanje i planovi za povećanje vojnog budžeta EU, najverovatnije će morati da sačekaju posle izbora u Nemačkoj, koji će se održati na jesen 2025. godine.

Čini se da je čak i „pomoć Britanije, čvrstog saveznika koji je često bio prvi koji je snabdevao naprednim oružjem, nedavno smanjena“, rekli su izvori agenciji.

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA