Najnovije

KRTICA U VRHU NEPRIJATELJSKIH REDOVA: Obaveštajci rade brutalan posao baš u ovom trenutku

Izraelski premijer Benjamin Netanijahu zapretio je Iranu da ne postoji mesto na Bliskom istoku do kog njegova zemlja ne može doći, a duga ruka Izraela već je stigla više lidera Hezbolaha i Hamasa. Sve to, kaže analitičar Andrej Mlakar, obaveštajne službe Izraela izvele su uz pomoć sofisticiranih metoda, pre svega „krtica“ u vrhu ovih organizacija.

Poslednjih dana, u nekoliko navrata, Izrael je izveo više spektakularnih akcija koje su potresle redove njegovih protivnika – libanskog Hezbolaha i palestinskog Hamasa.

Prvo je, sredinom septembra, izvršio niz atentata na borce Hezbolaha putem pejdžera, da bi 28. i 29. septembra ubio vođu Hezbolaha Hasana Nasarlaha i jednog od visokih funkcionera ove organizacije Nabila Kauka. Prethodno, 31. jula, u Teheranu je ubijen vođa Hamasa Ismail Hanije.

Kako je Izrael uspeo da dopre do svih ovih ljudi, dobro čuvanih ili skrivenih u ilegali? Očigledno, radi se o razvijenoj obaveštajnoj mreži, kaže vojni analitičar Andrej Mlakar.

IZRAEL NEMILOSRDNO RUŠI SVE PRED SOBOM: Gađaju infrastrukturu, gore energetski objekti, luke, naftna postorojenja

Spavači – udarna pesnica Izraela

Prema njegovim rečima, izraelske obaveštajne službe ništa ne bi mogle da urade bez „spavača“, specijalno obučenih, visoko motivisanih agenata, koji su ubačeni u strukture, kako Hezbolaha, tako i Hamasa.

„U devedeset posto slučajeva, to su Jevreji sa Bliskog istoka. Veliki broj Jevreja u Izrael je došao iz Maroka, Jemena, Irana, tako da nije bilo teško naći kandidate za tako nešto, ljude koji govore arapski ili persijski, tako da je mogućnost infiltracije bila velika. Radi se o priči koja verovatno traje četiri, pet godina, ako ne i više. To su ljudi koji su se potpuno utopili u delovanje Hezbolaha, možda su čak i učestvovali u operacijama tokom građanskog rata u Siriji, visoko se popeli na lestvici u samoj organizaciji i onda je u pogodnom trenutku došlo do njihove aktivacije“, uveren je Mlakar.

Ćelije spavača funkcionišu po principu preuzetom od islamskih ekstremista, tako da jedna ne zna za drugu, te ih je vrlo teško otkriti – tako je moguće stvoriti veliki broj paralelnih ćelije, koje sve imaju isti zadatak. Ako jedna od njih bude obezglavljena, ostaju ostale koje funkcionišu nesmetano. Taj princip stvara probleme, kako Hezbolahu i Hamasu, tako i Iranu, dodaje on.

„Iran se posvetio sasvim drugim stvarima, dok je s druge strane trpeo masovne udare, tako da Iranci ne znaju kako da reaguju i na koji način da izvrše odmazdu, jer ne znaju ko je krtica u njihovim redovima. Bilo je čak i sumnje da je iranski predsednik Ebrahim Raisi, koji je krajem maja poginuo u padu helikoptera, nosio pejdžer i da je likvidiran na taj način“, ističe Mlakar.

Izrael je poznat po sličnim operacijama – najpoznatiji izraelski obaveštajac sigurno je Volfgagng Loc, koji je uspeo da postane deo visokog društva u Egiptu, družio se sa egipatskim visokim oficirima i u Izrael slao sve egipatske vojne tajne između 1960. i 1965. (u istom periodu u Damasku je operisao Eli Koen) – tako da slične operacije za izraelske obaveštajne službe nisu nikakva novina. Jedino su operacije modifikovane u skladu sa modernom tehnologijom, što je dovelo cilja – likvidacije lidera Hamasa i Hezbolaha, navodi Mlakar.

Nakon likvidacije Nabila Kauka, jednog od najviših oficira Hezbolaha, koji je ubijen neposredno poešto je likvidiran Nasarlah, u životu je ostao samo još jedan od onih koji bi mogli da postanu lideri te organizacije. Međutim, njegovo ime, kao i izgled su tajna. NJegov identitet je znao samo Nasarlah, ali to što je ostao u životu navodi na pomisao da je on, možda, ta glavna krtica koja je sve organizovala, pretpostavlja naš sagovornik.

Kako je likvidiran Nasarlah

S obzirom na iskustva iz Drugog libanskog rata, koji je trajao između jula i avgusta 2006, Izrael je krenuo u obaveštajni prodor unutar Hezbolaha i Hamasa.

Tako je, što se tiče serije ubistava pripadnika Hezbolaha putem pejdžera, formirana lažna kompanija, koja se bavila nabavkom pejdžera – pošto je napad izvršen kompanija je misteriozno nestala. Napadi putem pejdžera bili su prvi znak budućih događaja, ističe naš sagovornik.

Drugo, intenzivirani su osmatrački letovi.

„Ne treba zaboraviti da su u poslednje tri, četiri nedelje, američke bespilotne letelice MQ-4C „Triton“, strateške bespilotne letelice koje prate komunikacije, intenzivno, po više časova izviđale zonu Crvenog mora. Te letelice poletale su sa Sicilije i nadletale prostor Bliskog istoka u intervalima od osamnaest do dvadesetčetiri sata i intenzivno su vršile osmatranja. To su letelice koje su i ranije osmatrale sever Afrike i Crno more, ali su sada sve prebazirane na Bliski istok“, kaže Mlakar.

„Tritoni“ su najverovatnije pratile celokupnu Nasarlahovu komunikaciju sa jedinicama i liderima Hezbolaha, a informacije koje su letelice sakupljale, završile su na stolu u izraelskim službama bezbednosti, što je omogućilo identifikaciju tačne lokacije Nasarlahovog podzemnog bunkera, dodaje on.

Intenzivno osmatranje verovatno je trajalo više meseci – ono što su najverovatnije radili jeste da su pratili njegovo kretanje, navike i ponašanje, sve na osnovu elektronskog saobraćaja. Kada je otkriven tačan položaj bunkera, izvršena je Nasarlahova eliminacija.

„Eliminacija je izvršena tako što su korišćene dve avionske bombe – prva je bila laserski vođena GBU-28, koja je probila zid podzemnog bunkera, a zatim je ubačena druga bomba, GBU-31 (ili GBU-34, oko toga se vodi polemika), koja je usmrtila lidera Hezbolaha“, objašnjava Mlakar.
Prema Mlakarovim rečima, velika Nasarlahova greška je to što je koristio podzemni bunker koji se nije nalazio u planinama, a takođe je previše koristio mobilne ili satelitske telefone.

JAVITE NAM GDE JE UKRAJINSKA VOJSKA: Brišite poruke, čekajte da dođe...

Izvor: Sputnik.rs
 

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA