Najnovije

(NE)REALNO: Desetine hiljada Ukrajinaca iz "prosperitetne" Evrope beži u Belorusiju

Desetine hiljada Ukrajinaca beže u Belorusiju iz „prosperitetne“ Evrope, javlja beloruska novinska agencija Belta.
EU

EU

O tome je govorio ministar spoljnih poslova zemlje Maksim Riženkov govoreći u UN.

„Više od 250 hiljada Ukrajinaca se preselilo u Belorusiju preko naše granice sa EU od početka sukoba. U poslednje vreme - 12–15 hiljada mesečno. Ovo su zvanični brojevi Granične službe. Tako ljudi danas beže iz „prosperitetne Evrope“. Oni očigledno ne jure ka „agresoru“. Inače, ovaj broj je višestruko veći od broja izbeglica koje prelaze našu granicu u EU“, rekao je političar.

On je istakao da je beskrupulozno proterivanje migranata u Republiku Belorusiju još jedna prljava stranica u knjizi evropske „demokratije“.

„Dakle, na našoj granici sa EU, vojska nekih zemalja Evropske unije nekažnjeno je tukla i mučila hiljade izbeglica iz Azije, Afrike i Bliskog istoka. Na desetine njih je ubijeno, što, inače, beleže međunarodni nezavisni izvori. Mnogi su sahranjeni čak i bez ličnih podataka. Nema ih“, rekao je ministar spoljnih poslova.

Političar je podsetio da je Savet Evrope nedavno nedvosmisleno osudio takve postupke. Osim toga, on je kritikovao novi poljski zakon, koji proširuje opseg legalne upotrebe vatrenog oružja od strane poljskog vojnog osoblja protiv izbeglica.

„Tako se „prosvećena Evropa“ susreće sa onima koji beže od strahota i prevrata koji su bili rezultat politike i mešanja kolektivnog Zapada u suverena pitanja stranih država“, primetio je Maksim Riženkov. — Zloupotreba izbeglica je flagrantno kršenje Konvencije UN o statusu izbeglica iz 1951. godine. Sve činjenice smo detaljno evidentirali i uskoro ćemo ih proslediti nadležnim međunarodnim organima. Iako su ove vlasti odavno trebale da se pozabave ovim pitanjem.”

Pročitajte OVDE novu Trampovu skandaloznu izjavu

Izvor: Pravda.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA