Najnovije

Kako me je šutnula CIA: Ispovest bivšeg operativca

Nakon dvadeset i jedne godine u agenciji, oduzeli su mi dozvolu i u suštini sam dobio otkaz, ispričao je špijun CIA.

Bivši operativni službenik CIA Filip Giraldi, koji je proveo više od dve decenije u agenciji, ispričao je na zatvorenoj sesiji konferencije Liberti platform instituta "Ron Pol", kako ga je "šutnula" firma kojoj je posvetio dobar deo svog života.

Portal "Zirohedž" objavio je transkript govora Giraldija u kome je otkrio kako je došlo do "obračuna" sa rukovodstvom CIA i šta se potom dogodilo.

Giraldi je ispričao da se pridružio CIA posle postdiplomskih studija i vremena koje je proveo u vojsci kao obaveštajac.

"Bio sam operativni oficir, što znači špijun. Poslali su me na mnogo lepih mesta, počevši od Rima. A onda sam bio u Hamburgu pa sam bio u Istanbulu i Barseloni. Posle Barselone sam nakratko napustio Agenciju i vratio se kao saradnik posle 11. septembra, i tu sam bio još tri godine", rekao je on.

Bivši špijun je naveo da je "upao u nevolje sa agencijom" nakon što se vratio iz Avganistana.

"Ovo je bilo nakon što smo ga pregazili", rekao je on. "Nije mi trebalo dugo da shvatim da smo talibane zamenili tako što smo postali gori od talibana."

Prema njegovim rečima, nije bilo nikakvih dokaza da su Osama bin Laden i avganistanska vlada zapravo bili umešani u napade na SAD, "tako da je to bio pomalo kontradiktoran zadatak, i nakon toga je postao sumnjičav" u vezi sa onim šta se dešava u administraciji.

Giraldi je ispričao da je, kao specijalista za borbu protiv terorizma, radio sa CIA i pratio grupe "za koje su oni smatrali da su pretnja SAD".

"Ovo je bio novi koncept, ova pretnja. U Vašingtonu se svirala melodija da smo 'ugroženi'. U svakom slučaju, dok sam ovo radio, razgovarao sam i sa brojnim mojim prijateljima sa klase koji su bili analitičari - i u tom trenutku veoma ozbiljni analitičari u Agenciji. A Sjedinjene Države su se u međuvremenu spremale da napadnu Irak, jer je Irak bio 'pretnja'."

"Moji prijatelji analitičari imali su uvid u sve 'sirove' informacije koje su date američkoj vladi i rekli su 'znate da je sve ovo sra*e, sve je ovo laž - obaveštajni podaci koji dolaze su lažni. I ovi lažni podaci se koriste da bi se opravdalo pokretanje novog rata'", ispričao je on.

"U svakom slučaju, ja sam se 'preobratio' i počeo sam otvoreno da govorim zašto ne bi trebalo da idemo u Irak i da ih ostavimo na miru. I glas o ovome je pročuo (po agenciji). Pozvali su me, poslali na poligraf. Hteli su da znaju ko od svih mojih prijatelja ima slične stavove. Odbio sam da sarađujem i oni su tada rekli: 'pa pali ste na poligrafu, oduzećemo vam bezbednosnu dozvolu'", ispričao je bivši zvaničnik CIA.

Dakle, ovo je bilo nakon dvadeset i jedne godine u agenciji, oduzeli su mi dozvolu i u suštini sam dobio otkaz, rekao je on i dodao da je od tada automatski sumnjičav kad neko pokušava da opravda rat.

RAMPA I TO ŽESTOKA! Ukrajinci se ne zaleću više, sprema se bežanija iz Kurske oblasti

Izvor: Rt.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA