Najnovije

Kina o zahtevu Turske da se pridruži BRIKS-u: Podržavamo saradnju sa što većim brojem zemalja

Peking je voljan da, zajedno sa drugim zemljama članicama, nastavi da podržava duh otvorenosti, inkluzivnosti i uzajamne saradnje, navela je zvanična predstavnica kineskog Ministarstva spoljnih poslova

Kina podržava da sa BRIKS-om sarađuje što veći broj zemalja istomišljenika, navela je portparol kineskog Ministarstva spoljnih poslova Mao Ning, komentarišući zahtev Turske za pridruživanje toj asocijaciji.

Peking je voljan da, zajedno sa drugim zemljama članicama, nastavi da podržava duh otvorenosti, inkluzivnosti i uzajamne saradnje BRIKS-a, poručila je Ma Ning.

BRIKS je, prema njenim rečima, važna platforma za saradnju sa zemalja u razvoju.

Ranije je "Blumberg", pozivajući se na izvore, objavio da je Turska podnela zahtev za pridruživanje BRIKS-u i da je stav administracije predsednika Redžepa Tajipa Erdogana da se geopolitički centar gravitacije pomera od razvijenih ekonomija Zapada.

Asocijacija trenutno razmatra kriterijume za novu kategoriju partnerskih zemalja, naveo je ranije zamenik ministra spoljnih poslova Ruske Federacije Sergej Rjabkov. Očekuje se da će takvi kriterijumi, zajedno sa spiskom zemalja koje bi mogle da postanu partneri, biti predstavljeni na odobrenje liderima BRIKS-a na samitu u Kazanju u oktobru.

MAĐARSKI ŠAMAR EVROPSKOJ UNIJI! Neće da učestvuju u udarcima na Ruse

Izvor: Rt.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA