Najnovije

NA JESEN SE SPREMA VELIKI NAPAD NA RUSIJU: Plan je da rakete ulaze duboko u teritoriju

Očekuje se da će ovaj paket oružja biti najavljen na jesen, što naglašava kontinuiranu podršku koju SAD pruža Ukrajini u tekućem sukobu

SAD su navodno blizu dogovora da obezbede Ukrajini krstareće rakete dugog dometa, konkretno Joint Air-to-Surface Standoff Missiles (JASSM).

Ove rakete bi značajno unapredile vojne sposobnosti Ukrajine, omogućavajući im da precizno gađaju ciljeve na većim udaljenostima.

Međutim, postoje tehnički izazovi koje treba rešiti pre nego što bilo koja pošiljka bude moguća, pa bi Ukrajina mogla da čeka nekoliko meseci dok se ti problemi ne reše.

RUSI RAZNOSE SVE PRED SOBOM: Uigrana akcija na prvoj liniji fronta (VIDEO)

JASSM je do sada uglavnom bio integrisan na borbene avione proizveden u SAD, što bi moglo da predstavlja dodatne komplikacije u smislu integracije sa postojećom vojnom opremom Ukrajine.

Očekuje se da će ovaj paket oružja biti najavljen na jesen, što naglašava kontinuiranu podršku koju SAD pruža Ukrajini u tekućem sukobu.

Prema izveštaju Reutersa, SAD će ove jeseni uključiti američke JJoint Air-to-Surface Standoff Missiles (JASSM) krstareće rakete dugog dometa u paket pomoći Ukrajini. Ove rakete imaju domet od 370 kilometara i mogu nositi bojevu glavu od 450 kilograma.

Kako se navodi u odnosu na prethodni komentar trenutno se radi na integraciji ovih raketa sa vojnim sistemima Ukrajine, a takođe se razmatra i dozvola za korišćenje ovih raketa na teritoriji Rusije.

Ovaj potez bi značajno poboljšao udarne sposobnosti Ukrajine, što bi moglo promeniti dinamiku trenutnog sukoba.

JASSM krstareća raketa nove generacije

Nastao je kao zajednički projekat razvoja nogo krstarećeg projektila za potrebe ratnog vazduhoplovstva i mornarice.

Projekat je odobren planom budžeta za 1996. godinu. Program Joint Air-to-Surface Standoff Missiles with Extended Range (JASSM) kao nastavak programa TSSAM ( Tri Service Stand off Atack Missile) koji je prekinut kada su mornarica i vazduhoplovstvo objedinili svoj program razvoja novog krstarećeg projektila pod imenom JASSM.

Obe komande zahtevale su hitan razvoj krstareće rakete koja će se lansirati sa vazduhoplova za dejstvo po različitim ciljevima u dubini protivničke teritorije.

Kako je opisano krstareći projektili JASSM odlikuje visoki stepen preživljavanja u sulovima intenzivne protivničke PVO, mali radarski odraz, dejstvo po pokretnim i nepokretnim ciljevima, povećani domet i proširenje operativne daljine leta aviona-nosača krstareće rakete.

Ti elementi su uticali da se razvije krstareći projektil kao je nazvan „stelt karakteristika“.

Krstareći projektil JASSM integirsan je na velikom broju borbenih letelica: strateški bombarderi: B-52H, B-1B, B-2; lovački avioni: F-16, F-15, F/A-18, F-22, F-35.

Raketa, ima oblik tela sličan spljoštenom trapezu sa modifikovanim prednjim i zadnjim delom rakete. Raketa ima pravougaona sklapajuća strelasta krila koja se otvaraju posle lansiranja i nalaze se na sredini trupa.

Posle lasniranja raketa se spušta na malu visinu i različitim zaobilaznim putevima (zadatak da se oteža delovanje PVO branioca) ima zadatak otežavanje određivanja pravca iz koga dolazi ova krstareća raketa.

U fazi krstarenja raketom se upravlja uz pomoć inercijalne navigacije, a korekcija putanje se vrši uz pomoć GPS sistem koji je otporan na ometanje.

U završnoj putanji leta autonomni sistem za navođenje na cilj preuzima upravljanje letelicom i precizno je vodi do tačke udara.

Krstareća raketa JASSM raspolaže i sa pasivnim IC tragačem koji upoređuje skeniranu zonu mogućeg cilja sa memorisanom slikom planiranog cilja i omogućava detekciju, praćenje i vođenje projektila na cilj sa „nultim“ odstupanjem.

Krstareća raketa JASSM zamišljena je kao modularni sistem koji omogućava integraciju različitih podsistema bojevih glava, čime se postiže univerzalnost.

U raketu je moguće ugraditi konvencinalnu bojevu glavu i podmunicijski sklopovi u zavisnosti od vrste cilja koji se napada.

U raketu se ugrađuju reprogramijrajući upaljači ili elektornski koji se aktiviraju kada pređe se određeno rastojanje ili kada prođe određeni period.

Program razvoja krstareće rakete JASSM usporn je bio 1999.

Ova raketa prvi put upotrebljena je u agresiji NATO pakta na Saveznu Republiku Jugoslaviju mart-jun 1999.

Serijska proizvodnja počela je 2000. godine. Tada je zamišljeno bilo da se proizvede 2.400 raketa.

Ukupna cena JASSM 2000 godine iznosila je 3 milijarde dolara, a cena pojedinačne rakete kreće se od 700.000 -800.000 dolara.

Posle upotrebe nad Irakom i Avganistanom izrađena je nova verzija ove krstareće rakete produženog dometa čak do 2000 km kao projektila za lansiranje subomnicije tipa LOCAS, koja bi posle raspada lansirajućeg kontejnera bila pogonjena malim turbomlaznim motorima.

Verzija B dobila je bojevu glavu težine 500 kg koja ima metalnu oblogu velike gustine sa jakim stepenom prodora.

S vremenom razvijeni su bili novi upaljači koji na osnovu signala za davanje ubrzanja tokom prodora bilo da je u pitanju betonski blok ili stena što određuje vreme kašnjenja detonacije.

Verzije AGM-158 JASSM

Krstareća raketa AGM-158 JASSM izrađuje se u tri tipa i četiri konfiguracije: AGM-158A, AGM-158B sa podverzijama AGM-158B2 i AGM-158B3 i AGM-158D koja je najnaprednija jer ima štedljiviji mlazni motor, veći kapacitet goriva i veću preciznost.

JASSM-ER ima isti spoljni oblik i stelt katakteristike, a turbomalzni je zamenjen turboventilatorskim motorom većeg potiska i ekonomičnijim gorivom. AGM-158B2 ima opciju dopunu informacija za vreme leta, bolji softver. Verzija AGM-158B3 je modernizacija AGM-158B2 sa ugradnjom GPS sistema. Verzija AGM-158D zadržala je isti trup, ali ima novi dizajn krila i nosa projektila, ugradnjom Weapon Data Link (WDL) sa mogućnošću ponovnog nišanjenja posle lansiranja projektila i novim softverom koji omogućava povećanu verovatnoću preživljavanja projektila za vreme leta kroz neprijatljsku teritoriju. Za sada verziju AGM-158D koristi jedino strateški bombarder B-1.

Taktičko tehnički podaci

Dimenzije: dužina 5,2 m, širina 63 cm, visina 52 cm, razmah krila 3.800 mm

Startna masa projektila: 1025 kg

Bojna glava: različita od 350-500 kg

Pogon turbomlazni motor

Kurir.rs/TV Front/Preneo: P. P.

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA