Najnovije

NATO ŠALJE JOŠ VOJSKE NA KOSMET: Osnovana nova formacija, raspoređivanje snaga počinje danas

Iz Kfora je saopšteno da je ovo prvi put da su u regionu raspoređeni pripadnici Savezničkih snaga za reagovanje, formacije uspostavljene u julu ove godine.

NATO će od danas do 16. oktobra rasporediti oko 200 pripadnika novoformiranih Savezničkih snaga za reagovanje (ARF) na Zapadni Balkan, kako bi započeli s treninzima i bili spremni da pomognu pripadnicima Kfora.

Iz Kfora je saopšteno da je ovo prvi put da su raspoređeni pripadnici ARF-a od kako je ta formacija uspostavljena u julu ove godine, i dodaje se da će 50 pripadnika Operativnog tima za vezu i izviđanje unutar ARF-a biti raspoređeno u AP Kosovu i Metohiji, dok će ostali biti raspoređeni u Severnoj Makedoniji.

"Raspoređeno osoblje uvežbavaće se kako bi se održao visok nivo spremnosti i testirale veštine i procedure da se brzo rasporede velike snage. Deo uprave ARF-a biće privremeno integrisan u komandnu strukturu misije Kfora, sa zadatkom da se utvrde logističke, infrastrukturne i operativne potrebe za Kfor, što treba da predstavlja značajno osnaženje stanja Kfora", navodi se u saopštenju.

Dodaje se da je ARF strateška, visoko pripremljena snaga spremna na delovanje na više područja.

"U stanju je da se rasporedi u kratkom roku", navodi se u saopštenju.

Iz Alijanse je saopšteno da raspoređivanje snaga ARF-a, zajedno sa tekućim raspoređivanjem Strateških rezervnih snaga najavljenog ranije, "šalje jasnu poruku" o rešenosti NATO-a da očuva mir i stabilnost u regionu, i govori o spremnosti Alijanse da brzo reaguje.

Saveznička komanda u Napulju (SKN) blisko prati situaciju na Zapadnom Balkanu, koji je u saopštenju označen kao strateški važan za Alijansu.

"Napetosti koje se ponavljaju i nekoordinisani potezi podigli su nivo zabrinutosti kod saveznika i partnera NATO-a za mir širom Kosova, stabilnost u regionu i bezbednost trupa NATO-a i partnera", navodi se u saopštenju.

Dodaje se da SKN pruža podršku Kforu u implementaciji mandata koji se bazira na rezoluciji UN 1244 iz 1999. godine, kako bi se osiguralo sigurno i bezbedno okruženje za "sve narode i zajednice koje žive na Kosovu" i kako bi se svima omogućila sloboda kretanja u svakom momentu.

"Pripadnici Kfora deluju kao trećepozivci, u bliskoj saradnji sa kosovskom policijom i snagama misije Euleksa, koji su prvi i drugi pozivci", piše u saopštenju.

IZRAELSKI UDARI NA MAKSIMUMU: Ubijen i šef Hamasa u Libanu

Izvor: Rt.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA