Najnovije

ODBOR ZA KiM APELOVAO NA MEĐUNARODNU ZAJEDNICU: Zaustavite nasilje Prištine nad srpskim narodom

Odbor za Kosovo i Metohiju Narodne skupštine ocenio je da kontinuirani eskalatorni potezi Prištine i Aljbina Kurtija, koji sračunato vrše svakodnevno institucionalno, fizičko i psihičko nasilje, destabilizuju situaciju i stvaraju nemoguće uslove za život Srba na Kosovu i Metohiji.

Odbor za Kosovo i Metohiju Narodne skupštine ocenio je danas da je aktuelna bezbednosna situacija na prostoru AP Kosovo i Metohija izrazito nestabilna i napeta, posebno u kontekstu položaja srpskog i drugog nealbanskog stanovništva, kao i da je takvo stanje posledica kontinuiranih eskalatornih poteza Prištine i Aljbina Kurtija, koji sračunato vrše svakodnevno institucionalno, fizičko i psihičko nasilje, destabilizujući situaciju i stvarajući nemoguće uslove za život Srba na Kosovu i Metohiji.

Istovremeno, odbor je na sednici zatvorenoj za javnost pozvao međunarodnu zajednicu, posebno one države koje imaju nesumnjiv uticaj na privremene prištinske institucije, da energično i hitno zaustave Prištinu u kontinuiranom sprovođenju sistematskog, sveobuhvatnog i široko rasprostranjenog nasilja nad srpskim narodom, da PIS bez odlaganja realizuju odredbe potpisanih sporazuma u okviru Dijaloga i da formiraju Zajednicu srpskih opština.

"Odbor pruža punu podršku srpskom narodu i političkim predstavnicima srpskog naroda – Srpskoj listi na KiM da se na miran i demokratski način bore za svoja ljudska prava i bezbedan život i opstanak. Odbor podržava nastavak konstruktivnog pristupa Beograda, koji ispunjava svoje obaveze iz Dijaloga i koji je jasno opredeljen za put normalizacije odnosa", zaključeno je na sednici, navodi se u saopštenju pres-službe Narodne Skupštine.

Istovremeno Odbor pozdravlja i pruža punu podršku paketu pravnih i socijalno-ekonomskih mera koji je Vlada Srbije na inicijativu predsednika Republike, usvojila u cilju zaštite prava Srba i vitalnih državnih i nacionalnih interesa na teritoriji AP KiM.

"U tom smislu izražava posebno očekivanje da će posebno tužilaštvo koje će biti uspostavljeno u primeni navedenih mera maksimalno efikasno procesuirati sve nalogodavce, podstrekače, pomagače i izvršioce krivičnih dela počinjenih nad građanima Republike Srbije na prostoru AP KiM od strane režima u Prištini, predvođenog Aljbinom Kurtijem", navodi se u saopštenju.

Odbor je naveo i da pruža punu podršku pregovaračkom timu Beograda i da osuđuje jednostrane poteze prištinskih vlasti, koji predstavljaju očigledan udar na Dijalog, a zbog kojih Priština do sada nije trpela nikakve posledice od strane međunarodne zajednice.

Zaključci Odbora dostavljeni su i Ministarstvu unutrašnjih poslova, Ministarstvu odbrane, Bezbednosno-informativnoj agenciji, Kancelariji za Kosovo i Metohiju i Kancelariji za koordinacione poslove u pregovaračkom procesu sa Privremenim institucijama samouprave u Prištini.

NATO ŠALJE JOŠ VOJSKE NA KOSMET: Osnovana nova formacija, raspoređivanje snaga počinje danas

Izvor: Rt.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA