Najnovije

ONI SU PROTIV NEZAVISNOG KOSOVA: U Austriji pobedu odnela Slobodarska partija Austrije

Slobodarska partija Austrije je osvojila 28,8 odsto glasova na vanrednim parlamentarnim izborima u Austriji, 13 odsto više u odnosu na prethodne izbore. Narodna stranka je na drugom mestu sa 26,3 odsto, a Socijaldemokrate treće sa 21,1 odsto glasova.
Herbert Kikl, lider Slobodarske partije Austrije

Herbert Kikl, lider Slobodarske partije Austrije

Prema konačnim rezultatima, krajnje desna Slobodarska partija (FPO) je prva po broju osvojenih glasova sa 28,8 odsto, U odnosu na poslednje izbore za nacionalni parlament pre pet godina, ta stranka je osvojila 13 odsto više glasova.

Narodna partija (OVP) je na drugom mestu sa 26,3 odsto po broju osvojenih glasova, što je pad od 11 odsto u odnosu na poslednje izbore.

Socijaldemokrate su treće sa 21,1 odsto, što je sličan rezultat kao i pre pet godina, sa malim gubitkom od 0,3 odsto.

To je, ipak, njihov najlošiji rezultat na izborima od osnivanja stranke.

Stranka Liberala NEOS je na 9,1 odsto glasova, što je blagi porast u odnosu na poslednje izbore. 

Zeleni su izgubili više od pet odsto glasova, odnosno osvojili su 8,3 odsto.

Izlaznost je bila 78 odsto, više sa dva odsto u odnosu na pre tri godine, ali to nije spasilo male stranke, od kojih nijedna nije prešla cenzus od četiri odsto.

Kosovo je Srbija – i reči i delo

Podsećamo, Slobodarska partija Austrije je nedavno u austrijskom parlamentu podnela zahtev za otpriznavanje nezavisnosti Kosova. Stranka se zalaže za poštovanje principa međunarodnog prava i shodno tome imaju svoj stav i naspram “kosovskog pitanja”.

“Položaj srpske manjine na Kosovu i Metohiji već dugo je težak. Redovno se napadaju hrišćanske institucije, kao što su crkve, ili se oskrnavljuju groblja. Za vreme hrišćanskih praznika napadaju se vernici, a na udaru su i sveštenici. Ovi incidenti moraju biti oštro osuđeni od strane međunarodne zajednice. U našem zahtevu smo jasno stavili do znanja da Kosovo nije država, iako ju je Austrija priznala, tamo ne postoji vladavina prava. Stoga s njima uopšte ne treba pregovarati o ulasku u Evropsku uniju. Mi smo stranka koja poštuje međunarodne sporazume i zahteva od drugih da to čine. Kada dođe do nepravdi, mi ćemo i dalje dizati glas.”, kaže jedan od čelnika Slobodarske partije Austrije, Maksimilijan Kraus, u intervjuu za srpski list Politika.

Pročitajte OVDE o “Kupoli Donbasa”

Izvor: Pravda / RTS / Politika

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA