Najnovije

SVETSKI SAVET ZA MIR UPOZORAVA: Izrael priprema teren za novi Pojas Gaze u regionu

Brutalna, ubilačka i nehumana dela izraelske vojske ne bi bila moguća bez pune podrške SAD i EU. Svaki put kada imperijalisti izraze svoju "humanitarnu" zabrinutost, ali ponove lažni argument "samoodbrane" za Izrael, oni podgrevaju ratnu mašinu izraelske vojske.

Svetski savet za mir oštro je osudio nedavne napade, koje je izraelska vojska pokrenula na Liban uništavanjem civilnih stanova i infrastrukture i ubistvom političkih lidera libanskog naroda.

"Ovaj neselektivni napad teškim naoružanjem na libansku prestonicu Bejrut pokazuje brutalno lice izraelskog režima, koji na celom Bliskom istoku deluje kršeći sva značenja međunarodnog prava. Ubistvo stotina Libanaca, raseljavanje nekoliko hiljada drugih iz njihovih domova, priprema teren za 'novi Pojas Gaze' u regionu, dok se izraelska vojska priprema za kopnenu invaziju na južni Liban", navodi se u saopštenju.

Kako se dodaje, najnovija izraelska agresija dolazi u sprezi sa tekućim masakrom i sporim genocidom, kojem je palestinski narod bio izložen skoro punu godinu, tokom koje je život izgubilo više od 45.000 Palestinaca, uključujući više od 15.000 dece.

Ističe se da su izraelski okupacioni režim i njegova vojska potpuno uništili palestinski Pojas Gaze, pretvarajući to područje u groblje na otvorenom, kao i da je izuzetno uznemirujuće što se zločin protiv čovečnosti širi i na Zapadnu obalu, a sada i na Liban.

"Brutalna, ubilačka i nehumana dela izraelske vojske ne bi bila moguća bez pune podrške SAD i EU. Svaki put kada imperijalisti izraze svoju 'humanitarnu' zabrinutost, ali ponove lažni argument 'samoodbrane' za Izrael, oni podgrevaju ratnu mašinu izraelske vojske", poručili su u Savetu.

"Mi, kao Svetski savet za mir, izražavamo solidarnost sa narodima Palestine i Libana i drugim narodima Bliskog istoka, koji su izloženi imperijalističkim pretnjama i manevrima. Nema mira na Bliskom istoku bez uspostavljanja i priznanja nezavisne države Palestine u granicama od pre 4. juna 1967. sa istočnim Jerusalimom kao glavnim gradom u skladu sa relevantnim rezolucijama UN.

Osim toga, Svetski savet za mir zahteva prekid izraelskih napada i njegovo povlačenje iz svih zemalja Palestine, Libana i Sirije.

"Izražavamo duboku zabrinutost zbog eskalacije sukoba u regionu, koji bi mogao dovesti do sveopšteg rata globalnih dimenzija. Zahtevamo da se odmah zaustavi izraelska agresija!", zaključili su.

ISCURELI DETALJI IZ IZRAELA: Kopnena invazija na Liban samo što nije!

Izvor: Rt.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA