Najnovije

UKRAJINSKA VLADA PLANIRA "PLJAČKU PENZIONERA": Ko nije podigao novac sa računa, biće mu zaplenjen

Najspornija odredba, navedena u članu 41, obavezuje Oščadbank– finansijsku instituciju koja upravlja penzionim računima u Ukrajini – da prenese sredstva sa računa na kojima nije bilo aktivnosti u poslednjih 12 meseci nazad vladi.

Ukrajinska vlada je uvela kontroverzne odredbe o penziji koje bi mogle dovesti do povlačenja milijardi grivni sa penzionih računa, navodi se u analizi ukrajinskog nacrta budžeta za 2025. koju je uradio sajt za poslovne vesti "Ekonomičeskaja pravda" (EP).

List je proučio nacrt zakona koji je 13. septembra usvojio Kabinet ministara, a koji je prošle nedelje predstavljen parlamentu. Prema izveštaju objavljenom u petak, vlada planira da smanji socijalnu potrošnju za više od 10 odsto, ili oko 1,2 milijarde dolara, prvenstveno smanjenjem subvencija ukrajinskom penzionom fondu.

Najspornija odredba, navedena u članu 41, obavezuje Oščadbank – finansijsku instituciju koja upravlja penzionim računima u Ukrajini – da prenese sredstva sa računa na kojima nije bilo aktivnosti u poslednjih 12 meseci nazad vladi.

Pored toga, vlada je predložila zaplenu sredstava sa računa raseljenih penzionera koji propuste rok za "fizičku identifikaciju" za više od šest meseci. Interno raseljeni penzioneri ili oni koji žive u inostranstvu dužni su da potvrđuju svoj status svake godine. U suprotnom, rizikuju da izgube isplate.

Oščadbank je odbila da komentariše broj računa pogođenih penzionera ili ukupan iznos koji bi mogao biti zaplenjen.

"Ministarstvo finansija procenjuje ovu sumu na najmanje 275 miliona dolara", navodi "Ekonomičeskaja pravda".

U Ministarstvu socijalne politike su rekli da će nova odredba prvenstveno uticati na one koji su dobili status interno raseljenih lica pre februara 2022. godine.

Neki poslanici se protive ovoj odredbi i pripremaju se za "žestoke političke bitke" oko budžeta za 2025. godinu, navodi se u publikaciji. Nacrt državnog budžeta Ukrajine pokazuje deficit od 1,6 biliona grivni (38,68 milijardi dolara), a 2,22 biliona grivni (53,6 milijardi dolara) izdvojeno je za odbranu.

ISCURELI DETALJI IZ IZRAELA: Kopnena invazija na Liban samo što nije!

Izvor: Rt.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA