Najnovije

Direktor „Rosatoma“: Situacija u Zaporoškoj i Kurskoj nuklearki i dalje teška

Situacija ne postaje lakša ni u Zaporoškoj, ni u Kurskoj elektrani, i dalje postoje pretnje od napada, uprkos dodatnim merama koje je preduzela Rusija da bi se isključili rizici od direktnih napada, izjavio je generalni direktor „Rosatoma“ Aleksej Lihačov nakon posete direktora IAEA Rafaela Grosija Zaporoškoj nuklearki.

„Preduzimamo dodatne mere koje isključuju sve rizike od direktnih napada, iz očiglednih razloga ne možemo detaljno da govorimo o tim merama, ali ih aktivno sprovodimo“, rekao je Lihačov.

„Bez obzira na to, i dalje postoji pretnja u Kursku, nastavljaju da se čuju sirene za vazdušni napad, što znači da postoji opasnost i od raketnih i od napada dronova. U tom smislu, naravno, situacija ne postaje lakša ni u Zaporoškoj, ni u Kurskoj nuklearki“, istakao je on.

On je dodao da će „Rosatom“ nastaviti da radi na tome da se objavi ko su počinioci napada na Zaporošku nuklearnu elektranu.

Kako je naveo, stavovi „Rosatoma“ i IAEA se razlikuju u pogledu procene izvora pretnji za Zaporošku elektranu.

„Gde se naše pozicije i dalje razilaze? U nedostatku procene krivaca, u utvrđivanju uzroka i autora tih pretnji, čiji se rezultati uglavnom mogu videti golim okom“, objasnio je Lihačov.

Prema njegovim rečima, IAEA nastavlja da traži dodatne informacije kako bi jasno identifikovala izvor ovih pretnji.

„Smatramo da treba ići dalje, ne treba se plašiti da se kaže istina, da se utvrdi odakle dolaze dronovi, ko isporučuje municiju i dronove kako bi oni izveli napade na Zaporošku nuklearku, Zaporošku termoelektranu, grad Energodar i gradsku infrastrukturu“, naglasio je direktor „Rosatoma“.

On je podsetio da je jedan dalekovod i dalje oštećen, napajanje stanice i grada je u zoni kritične opasnosti, što je direktno kršenje postulata i principa IAEA.

Zaporoška nuklearna elektrana nalazi se na levoj obali Dnjepra pored grada Energodara. To je najveća nuklearna elektrana u Evropi po broju blokova i utvrđenog kapaciteta. Stanica ima šest energetskih blokova snage po 1 gigavat. U oktobru 2022. godine nuklearna elektrana prešla je u ruke Rusije. Svi agregati stanice trenutno su u režimu „hladnog gašenja“ i ne proizvode struju.

Gubernator Zaporoške oblasti Evgenije Balicki je 11. avgusta saopštio da je u ukrajinskom granatiranju Energodara izbio požar na rashladnim sistemima Zaporoške nuklearne elektrane.

STRAŠAN UDAR PRIŠTINE: Oko 80 odsto viđenijih Srba završilo – na spisku

Izvor: Sputnik.rs
 

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA