Najnovije

SAD prete sankcijama zemljama u kojima se nalaze ruske banke

Zamenik ministra finansija kaže da će Vašington udariti na ogranke koje Moskva koristi da zaobiđe trgovinska ograničenja

Sjedinjene Države upozorile su zemlje koje trguju sa Rusijom da rizikuju sekundarne sankcije ako ruskim bankama dozvole da osnuju lokalne filijale na svojoj teritoriji.

Iza novih pretnji Vašingtona je pokušaj da se spreči Moskva da zaobilazi  zapadne sankcije uvedene zbog Specijalne vojne operacije u Ukrajini.

Vali Adejemo, zamenik američkog ministra finansija, rekao je za "Fajnenšel tajms" da je Vašington sada spreman da "progoni" zemlje koje su dozvolile ruskim bankama da otvore filijale u njihovim jurisdikcijama i tako izbegnu sankcije Zapada - čak i ako sama banka nije pod sankcijama.

"Krenućemo na ogranak koji osnivaju, ali i druge entitete i kompanije u vašoj nadležnosti koje rade sa njima", rekao je Adejemo.

"To nije samo upozorenje za one koji posluju sa podružnicama ili ograncima institucije koja je već sankcionisana", dodao je on, rekavši da zemlje treba da zaustave osnivanje bilo koje ruske filijale ili podružnice "jer će se ona koristiti da se zaobiđu sankcije koje naša koalicija je uspostavila".

Ove mere su poslednje u nizu izmena sankcija čiji je cilj da se osujeti ruski uvoz robe dvostruke namene koja može da se koristi u proizvodnji oružja.

Izvršnom uredbom koju je Bela kuća objavila u decembru 2023. godine upozoravaju se strane finansijske institucije da su u opasnosti od sekundarnih sankcija ako sprovode ili omogućavaju transakcije u vezi sa ruskim vojnoindustrijskim kompleksom. Obuhvaćeni entiteti prošireni su u junu.

STIŽE UPOZORENJE IZ MOSKVE: Provokacije u Pridnjestrovlju smatraće se napadom na Rusiju

Izvor: Rt.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA