Najnovije

Zaharova o Makronovom autorskom tekstu pred posetu Srbiji: Poslata je nacistička poruka

Portparol Ministarstva spoljnih poslova Rusije reagovala je danas na autorski tekst Emanuela Makrona objavljen u "Politici" i podsetila koliko je puta do sada Rusija, u poređenju sa Francuskom, pružila pomoć Srbiji i njenom narodu i u političkom i u ekonomskom smislu.

Poziv francuskog predsednika Emanuela Makrona Srbiji da se priključi "ujedinjenom (evropskom) frontu protiv Rusije" iznet u autorskom tekstu objavljenom neposredno pre njegovog dolaska u Beograd u "Politici" i listu "Danas", je "očigledno nacistička" poruka, izjavila je danas portparol Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova.

Ipak, kako je objasnila, "Srbi znaju šta znači kada Severnoatlantska alijansa gradi svoju politiku protiv neke konkretne države ili nacije".

"Ne sećam se da im je zvanična Francuska pritekla u pomoć, ali se sećam koliko ih je puta Rusija spasavala. I to nije samo bilo u dalekoj prošlosti. To je, takođe, nedavna istorija", rekla je Zaharova.

"Sada ne govorim samo o političkom protivljenju Rusije onome što su uradili Srbiji, bacajući NATO bombe na nju. Ja sada ne govorim samo o našem tvrdom stavu o pitanju srpskog jedinstva i nedopustivosti rasparčavanja Srbije. Govorim i o ogromnoj ekonomskoj pomoći koju pružamo Srbiji. To nije samo pomoć koja je izražena u projektima od obostrane koristi. Ona uključuje i uzimanje u obzir zahteva Srbije, njenog rukovodstva", dodala je ona.

Portparol je, komentarišući autorski tekst Makrona za "Politiku", poručila da bi "jako želela" da "srpski listovi i novinari to ne zaborave" i da "pamte zajedničku prošlost (Rusije i Srbije)", te "razmišljaju o zajedničkoj budućnosti".

Kako je objasnila, srpski mediji su, uprkos svemu onome što se desilo u prošlosti, objavili autorski tekst Makrona kojim se poziva na "stvaranje antiruskog fronta, u koji bi Srbija trebalo da uđe". 

"Mislim da Makron nije rekao ništa novo, ni pametno. Ali imam pitanje: kako se nikome nije upalila lampica kada su ovakve reči (antiruskog karaktera) objavljene? Ja sam za slobodu govora, za razjašnjavanje odnosa na fer način, u verbalnoj diskusiji. Uvek sam za to da se reaguje na nekakve pojave iz javne sfere", rekla je ona, dodajući da se radi o "nacističkom urlikanju".

STRAŠAN UDAR PRIŠTINE: Oko 80 odsto viđenijih Srba završilo – na spisku

Izvor: Rt.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA