Najnovije

Bugarska partija Preporod poziva: Napustimo EU i NATO, pređimo u BRIKS

Stranka je pozvala na održavanje referenduma o odlaganju članstva zemlje u evrozoni najmanje do 2043. godine.

Bugarska proruska desničarska partija Preporod, treća po broju poslanika u parlamentu, pozvala je da zemlja napusti Evropsku uniju i postane članica BRIKS-a, prenosi "Euraktiv".

Takođe, stranka je pozvala na održavanje referenduma o odlaganju članstva zemlje u evrozoni najmanje do 2043. godine.

Uprkos podršci Preporoda, Bugarske socijalističke partije (BSP) i partije Postoji takav narod, poslanici iz vodeće stranke GERB, proevropske koalicije Nastavljamo sa promenama/Demokratska Bugarska (PP-DB) i Pokret za prava i slobodu (MRF) odbacio je predlog da se "podriva puna integracija Bugarske u EU".

Lider Preporoda Kostadin Kostadinov je direktno pozvao Bugarsku da napusti EU i NATO.

"Ako želimo da imamo budućnost, nama nije mesto u ovim strukturama, a to su EU u ovom formatu i NATO. Ako se EU ne reformiše, moramo da je napustimo jer ne želimo da umremo u njoj", rekao je on.

Nova izborna teza Preporoda je da Bugarska treba da postane članica BRIKS-a, a partija je počela da šalje svoje predstavnike na forume te organizacije.

Cilj zvaničnika u Sofiji je da se Bugarska pridruži evrozoni najkasnije do sredine 2025.

Većina stručnjaka tvrdi da je realan rok 1. januar 2026. zbog tekuće političke krize u zemlji. Prema poslednjim anketama, Bugari su podeljeni 50-50 za uvođenje evra, a glavni strah je rast cena.

Poslanik Preporoda Cončo Ganev rekao je da bugarski narod treba pitati da li želi da bude deo evrozone ili ne. On je objasnio da je BRIKS bogatiji "klub" od zapadnih zemalja i da "to izaziva besomučni strah evroatlantskih partija da izađu na referendum".

"Usuđujete se da kažete da bugarski narod nije kompetentan da donosi takve odluke. Čujete li šta govorite? Bugarski narod je kompetentan da donese takvu odluku", rekao je on, obraćajući se proevropskim strankama u parlamentu.

VUČIĆ: Nisam siguran da "Rio Tinto" želi da uloži dovoljno novca u zaštitu životne sredine

Izvor: Rt.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA