Najnovije

DODIK OBJASNIO JOŠ JEDNOM: Nije secesija, nego "mirno razdruživanje"

Republika Srpska nije imala i nema plan za secesiju, već ima plan da brani svoju autonomiju, poručio je predsednik Republike Milorad Dodik.

Dodik kaže da pojedini taj put nazivaju secesijom iako su poruke iz Srpske da, ukoliko BiH ne može da funkcioniše, treba pristupiti mirnom razdruživanju.

On je pojasnio da Republika Srpska misli, ukoliko se BiH pokaže kao nemoguća zemlja, da jedino što je moguće jeste mirno razdruženje i da se pokuša živeti kao dobre komšije.

"Šta je tu secesija? Po međunarodnopravnoj kvalifikaciji termin secesija je nasilno odvajanje teritorije bez volje drugih. Ja težim da mirno razdruživanje bude i volja drugih", rekao je Dodik za banjalučki Glas Srpske.

Dodik je to rekao komentarišući to što je proteklih dana na meti kritika zbog izjave da "secesija nije politika Republike Srpske", a vezano sa nedavnom posetom direktora CIA.

Ponovio je da je mirno razdruživanje najbolja opcija.

Dodik je istakao da je u BiH sve podeljeno i da je nemoguće, bez obzira na sve medijske i druge spinove, pokušaje i ubeđivanja, napraviti bilo šta jedinstveno.

"Nije moguće napraviti to jedinstvo. Tako da ta entitetska granica koja je postavljena je definitivna granica. Samo će jednog dana biti i službeno proglašena", rekao je Dodik.

Na pitanje šta očekuje od novog američkog izaslanika za zapadni Balkan Aleksandra Kazanofa, Dodik je odgovorio da, ukoliko bude usmeren ka tome da se unutrašnja pitanja u BiH rešavaju unutrašnjim razgovorima, biće prihvatljiv, a ukoliko bude nametao svoj stav, moraće to da radi sam sa sobom.

Na konstataciju da je jedan od prvih poteza Kazanofa bio sastanak sa Kristijanom Šmitom na kojem je podržao upotrebu bonskih ovlaštenja, Dodik je rekao da je to stari stav Amerike i da veruje da shvataju da bi bilo kakvo potezanje tih ovlaštenja u smislu diskvalifikacije ljudi, bilo kontraproduktivno.

Pročitajte OVDE o borbenim dejstvima grupe trupa Jug armije RF

Izvor: Politika

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA