Najnovije

EU PONOVO USLOVLJAVA SRBIJU: Ako želite naš novac, poštujte sankcije koje smo uveli Rusiji

Postoji i niz uslova, uključujući poštovanje zajedničke spoljne i bezbednosne politike EU i poštovanje sankcija, a te tačke su uključene kao obavezne po reformama, rekla je predstavnica Evropske komisije Ana Pisonero.

Usklađenost sa spoljnom politikom EU i poštovanje sankcija koje je uvela, jedan je od uslova za izdvajanje sredstava iz fonda EU za razvoj Zapadnog Balkana, izjavila je predstavnica Evropske komisije Ana Pisonero na brifingu u Briselu, odgovarajući na pitanje da li zbog "dobrih odnosa" između balkanskih zemalja i Rusije mogu da ostanu bez evropskog novca.

"Evropska komisija trenutno procenjuje planove reformi, koje su ranije podnele balkanske zemlje, uključujući Srbiju. Ova procena će takođe uključiti preliminarne konsultacije sa državama članicama EU. Finansiranje zahteva uspešnu implementaciju socio-ekonomskih i fundamentalnih principa i reformi vrednosti", kazala je Pisonero.

Prema njenim rečima, postoji i niz uslova, uključujući poštovanje zajedničke spoljne i bezbednosne politike EU i poštovanje sankcija, a te tačke su uključene kao obavezne po reformama.

Prethodno je portparol Evropske komisije Peter Stano rekao da "EU poziva Srbiju da odbaci jačanje odnosa sa Rusijom, jer je to u suprotnosti sa njenim obavezama kao kandidata za ulazak u Uniju", komentarišući sastanak predsednika Rusije Vladimira Putina i potpredsednika Vlade Srbije Aleksandra Vulina na marginama Istočnog ekonomskog foruma.

"Evropska unija računa na sve zemlje kandidate kao na pouzdane evropske partnere koji dele iste principe, vrednosti, bezbednosne garancije i napredak. Evropska unija je bila jasna sa svojim partnerima: odnosi sa Rusijom ne mogu biti normalni zbog ruskog neopravdanog rata protiv Ukrajine", rekao je on za N1.

Naime, predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen najavila je 2023. godine stvaranje Fonda za razvoj Zapadnog Balkana kako bi se ubrzala integracija zemalja regiona u EU.

Pretpostavljalo se da će balkanske zemlje dobiti evropska sredstva za svoje planove socio-ekonomskih reformi za aktivnije učešće na jedinstvenom tržištu Evropske unije.
 

Izvor: Rt.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA