Najnovije

KORPA ZA LAJČAKA: Da li je Priština definitivno izašla iz dijaloga sa Beogradom

Priština je shvatila da Miroslav Lajčak nema nikakvu ni moć ni mehanizme koji bi njima koristili i verovatno je to razlog što Vjosa Osmani ne želi da se vidi sa njim. Priština je jasno stavila do znanja da ona želi da razgovara samo o međusobnom priznanju Beograda i Prištine, što im dijalog sa EU ne nudi, ocenjuje Zoran Milivojević.

Lajčak je ove nedelje na marginama Bezbednosnog foruma Globsek u Pragu zatražio sastanak sa Vjosom Osmani, međutim, ona je odbila da se sastane sa izaslanikom EU, a kao razlog, njen kabinet je saopštio da je bila zauzeta drugim sastancima tokom jednodnevne posete Pragu.

Lajčak otpisan u Prištini

Dakle, deluje kao da je Lajčak popio ozbiljnu korpu od Vjose Osmani ali je pitanje da li je ta odluka isključivo njena, ili je Amerika koja ne želi da se dijalog sa Beogradom nastavi do završetka predsedničkih izbora u SAD, poslala signal da se ne ide na sastanak.

Diplomata i bivši ambasador Zoran Milivojević ne misli da je ovo baš maslo Amerike s obzirom da je Priština više puta istakla da smatra da je Lajčak pristrastan u pregovorima i naklonjen Beogradu što je, kaže on, jako daleko do tačnog.

„Priština odavno smatra da Lajčak nije neutralan u dijalogu Prištine i Beograda, već da je pristrastan, što uopšte nije tačno. Tako da mislim da je ovo posledica takvog pristupa,“ kaže Milivojević.

Druga stvar, dodaje Milivojević, odnosi se na procenu Prištine da sam Lajčak više nema nikakvu ulogu ni moć u tom pregovaračkom procesu.
Očekuju promenu pravca dijaloga

„Osmani kao i Aljbin Kurti zaoštravaju svoj politički stav isključivo insistirajući da dijalog sa Beogradom bude o međusobnom priznanju. Dakle, da se ti razgovori vode isključivo u tom pravcu. Sam Lajčak je u nekoj vrsti interegnuma, jer simboliše EU i njeno učešće u dijalogu u situaciji kada EU nema ni institucija ni ničega. Tako da je procena da on ne može ničemu da doprinese, čime se i vrši pritisak na EU da buduće razgovore Beograda i Prištine usmeri isključivo ka Srbiji i da je pritisne da potiše Ohridski sporazum i da prizna Kosovo,“ ocenjuje Milivojević.

S treće strane, ovo sve ima i predizbornu dimenziju za Prištinu, ističe naš sagovornik, jer njih čekaju izbori u februaru 2025.

„Pre svega, ovde se radi i o završnom periodu mandata Kurtijeve vlade, i on hoće na ovaj način da pokaže svoj program, a samim tim i da obezbedi većinu na sledećim izborima,“ kaže Milivojević.

Poniženje Lajčaka je poniženje EU

Lajčak se tokom boravka u Pragu sastao sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, i istakao da je to bio jedan od važnijih razgovora o nastavku dijaloga, i najavio da će uskoro posetiti Prištinu kako bi pripremio sledeći sastanak glavnih pregovarača u Briselu.

Inače, ovo nije prvi put da je Lajčak ovako ponižen od strane Prištine. U nekoliko navrata je tokom posete Prištini umesto sa Kurtijem i Osmani završio i to posle višesatnog čekanja ostao da se jedno ili drugo pojave i da ga prime, iako je poste uvek bila najavljena, završio na kanabetu sa kosovskim šefom pregovaračkog tima Besnikom Bisljimijem.

Iz EU su par puta upozorili Prištinu da je njeno ponašanje prema Miroslavu Lajčaku neprimereno s obzirom da je on predstavnik EU i njihov glavni pregovarač, ali Priština je na to ostala nema što se tumači da joj pregovori koji se vode pod okriljem EU više ne odgovaraju jer ona ne želi da razgovara o tehničkim pitanjima već isključivo o statusnim.

POČELO MASOVNO POVLAČENJE UKRAJINSKE VOJSKE: Bacaju oružje i beže glavom bez obzira, dron zabeležio nestvarne scene! (VIDEO)

Izvor: Sputnikportal.rs
 

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA