Najnovije

PUTIN PORUČIO: Razvoj Dalekog Istoka je nacionalni prioritet Rusije za 21. vek

Zemlje Globalnog juga čine više od polovine globalnog BDP-a, zemlje BRIKS-a trećinu, naveo je predsednik Vladimir Putin na Istočnom ekonomskom forumu u Vladivostoku.
Putin u Vladivostoku

Putin u Vladivostoku

"Prirodnim putem se menja prioritet u korišćenju nacionalnih valuta. Mi s partnerima u BRIKS-u već 65 posto plaćanja obavljamo u nacionalnim valutama", rekao je Putin.

Prema njegovim rečima, Rusija ne vodi politiku dedolarizacije jer nije ona ta koja je odbila da sprovodi obračune u američkoj valuti.

Na početku obraćanja na plenarnoj sednici koja nosi naziv "Daleki istok 2030: Ujedinimo napore i stvorimo nove mogućnosti" Putin je poželeo dobrodošlicu svim učesnicima na forumu na kome se, kao je rekao, otvaraju mogućnosti za razvoj partnerstva.

Rusija je kao nacionalni prioritet za 21. vek definisala razvoj Dalekog istoka, a sam život i izazovi sa kojima se država suočila u poslednje vreme su potvrdili da je ta odluka ispravna.

Da je odluka ispravna ukazuje i činjenica da se perspektiva sve više pomera prema Istoku i Globalnom jugu, naveo je predsednik.

"Primećujemo objektivne tendencije koje jačaju i u svetskoj ekonomiji, tj. da se glavne poslovne veze, trgovački putevi i uopšte ceo vektor razvoja sve više se preorijentiše ka istoku i Globalnom jugu", rekao je Putin.

"Mi se ne vodimo politikom dedolarizacije, nismo mi odbili da sprovodimo obračune u dolarima, nego su nama to ukinuli, pa smo morali da se okrenemo alternativi", rekao je predsednik Putin.

Valuta određene države održava njenu moć, rekao je Putin i objasnio da što je moćnija ekonomija i ima više partnera to je valuta te države traženija u obračunavanju.

Takođe, zemlje Globalnog juga čine više od polovine globalnog BDP-a, zemlje BRIKS-a trećinu, naveo je Putin.

Predsednik Rusije je ukazao da je već zadužio vladu da zajedno sa velikim ruskim energetskim kompanijama i poslovnim krugovima pripremi dugoročni program razvoja energetskih kapaciteta na Dalekom istoku i da obezbedi mehanizme projektnog finansiranja za to.

"Od toga kako će se razvijati Daleki istok, zavisi i budućnost naše države. U stvari, danas je Daleki istok, bez svakog preterivanja, postao najvažniji faktor u jačanju pozicije Rusije u svetu", zaključio je predsednik.

Kako bi se region Dalekog Istoka razvio, potrebno je uraditi više nego to je do sada urađeno, naveo je Putin i istakao dva glavna apsekta na kojima bi valjalo da se radi.

"Potrebno je poboljšati uslove za radnike i da život regionu učinimo komfornim. Glavno je da čovek i njegova porodica znaju da je to dugoročno, da mogu da grade planove za budućnost i da život ovde ima perspektivu. Da čovek i njegova deca imaju perspektivu. Perspektiva je mnogo važna, naročito za mlade ljude", naveo je predsednik.

Prema njegovim rečima, potrebno je da se istovremeno radi na razvoju proizvodnje i ekonomije.

"Kad gradimo neki objekat moramo da razmišljamo gde će i kako će da žive oni ljudi koji će tu da rade", rekao je Putin.

Trenutno se po ovom principu razvija 22 naselja, ali u narednim godinama je u planu izgradnja 200 ovakvih naselja na teritoriji cele RF, naveo je Putin.

Kako je ranije najavio Putinov pomoćnik Jurij Ušakov, na plenarnoj sednici će govoriti i malezijski premijer Anvar Ibrahim i potpredsednik Kine Han DŽeng.

U Vladivostoku se od 3. do 6. septembra održava Istočni ekonomski forum na kojem se ove godine okupilo 6.000 gostiju iz 76 zemalja, među kojima je i potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vulin.

Pročitajte OVDE šta je Zaharova rekla o Makronovoj poruci Srbima

Izvor: RT Balkan

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA