Najnovije

SRPSKA LISTA OPET UPOZORAVA: Progon Srba i svega što je srpsko! (VIDEO)

Predstavnici Srpske liste ocenili su upad kosovskih vlasti u srpske institucije na severu Kosova kao politički progon srpskog naroda, jer su te ustanove pružale usluge građanima. “Ovde nije pitanje Igor Simić ili Zaporožac, ovo je pitanje naroda, odnosno kako će narod bez tih usluga", kazao je Član Predsedništva Srpske liste Igor Simić na konferenciji za medije.
Srpska lista

Srpska lista

Simić je rekao da će se predstavnici srpskih institucija koji su dobili pozive za saslušanja odazvati pozivima i da će jasno i glasno reći da su radili u korist građana svih nacionalnosti, te da nikada nisu falsifikovali dokumente za šta ih optužuju prištinske vlasti.

Kako ističe, o postojanju srpskih institucija kosovske vlasti su znale, to nije ništa novo.

U tom kontekstu dodaje da se u Briselu pregovaralo o načinu njihovog funkcionisanja.

"Te institucije su pružale legalne usluge svim građanima, pandan njima ne postoji", kazao je Simić i naveo da se radi o tome što građani neće imati gde da prijave rođenje, da se venčaju, prijave smrt.

Ističe da se ovih dana mogu čuti najave za otvaranje mosta na Ibru, ali i o upadu u druge institucije.

"Preti se i Univerzitetu. Ovo je trenutak da međunarodna zajednica pokaže svoje lice, da li će to učiniti videćemo, ali ovo je taj trenutak. Mi ćemo se odazvati pozivu, delimo sudbinu naroda, nećemo biti prvi Srbi koji su na saslušanju", kazao je Simić.

Podsetio je i da je 2013. godina Skupština u Prištini usvojila zakon kojim je ratifikovala Briselski sporazum koji se bavio time kako da funkcionišu srpske institucije i u kosovskom sistemu.

"Ove institucije su apsolutno legalne i u skladu sa zakonom. Srpska lista je oduvek pozivala na mir i suzdržanost, i sada pozivamo na mir i suzdržanost. Odazvaćemo se pozivu i reći jasno i glasno ovo je politički progon srpskog naroda i ovo je deo šireg plana institucionalnog progona sa Kosova svega što je srpsko", poručio je Simić.

Posle zatvaranja srpskih institucija izdati su nalozi da se čelnici Srpske liste saslušaju u policiji u svojstvu osumnjičenih, zbog "falsifikovanja dokumenata".

Reč je o predsednicima Privremenih organa Kosovske Mitrovice, Zvečana, Leposavića – Ivanu Zaporošcu, Ivanu Todosijeviću i Zoranu Todiću, direktoru PIO Fonda za Kosovo, Igoru Simiću, kao i direktoru Direkcije PIO Fonda za Kosovsku Mitrovicu Milanu Radojeviću.

Pročitajte OVDE šta je Zaharova rekla o Makronovoj poruci Srbima

Izvor: Kosovo Onlajn

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA