Najnovije

Aleksandar Dugin: Kulturna misija BRIKS-a je istinski i srdačni dijalog civilizacija

Misija BRIKS-a je kulturno oslobođenje. Mi ne možemo da gledamo kako naša braća pate pod jarmom globalističkih elita, ali mi nismo neprijatelji zapadne kulture, već je njen neprijatelj onaj koji danas vodi Zapad, smatra ruski mislilac Misija BRIKS-a je kulturno oslobođenje. Mi ne možemo da gledamo kako naša braća pate pod jarmom globalističkih elita, ali mi nismo neprijatelji zapadne kulture, već je njen neprijatelj onaj koji danas vodi Zapad, smatra ruski mislilac

Multipolarni svet se upravo stvara pred našim očima i on se sastoji od različitih civilizacija i kultura, a to više nije teorija, već praksa, rekao je ruski mislilac Aleksandar Dugin na Međunarodnom ekonomskom forumu u Sankt Peterburgu, prenosi sajt "Geopilitika".

BRIKS je već multipolarni svet, nastavio je ruski filozof. Članice BRIKS-a nisu samo države, već velike civilizacije, koje obuhvataju čitav niz zemalja. Na primer, Akhand Bharat je novo/staro ime Indije, Velika Indija, koja nije Indija u smislu nacionalne države. To je ogromna indijska kultura, koja je uticala na mnoge zemlje i mnoge narode.

Posle 1990, proces globalizacije je postao jednopolaran. Globalistički, liberalni Zapad je sopstvenu civilizaciju shvatao kao nosioca jedinstvenih kulturnih vrednosti. Svi ostali, ukoliko su želeli da se razvijaju, morali su postati isti kao Zapad, u tehnici, politici, ekonomiji, kulturi, diplomatiji, obrazovanju. To je bio put koji je vodio ka jednom svetu. Zapad je svoje postmodernističke ideološke kriterijume pokušao da proširi na ceo svet, naglasio je Dugin.

Kineska kultura je više od Kine, to je ideja "Nebeskog carstva". Ovo uključuje i Kinu i ogromne teritorije pod njenim uticajem, dakle, kinesku kulturu. Kulturni kod je važniji od države, istakao je ruski mislilac. Rusija je više od Rusije. Ruski svet nije samo Ruska Federacija, već je civilizacija za sebe. Kina, Indija, Rusija su države civilizacije, kaže ruski mislilac.

Islamski svet se sastoji od raznih država. Postoje šiiti, suniti, postoje sekularni režimi poput Erdoganovog, a postoje i strogo verski režimi, ali to je još jedna civilizacija, još jedan pol.

Afrika je kontinent budućnosti, koji se vraća svojoj sudbini. Afrika ulazi u fazu duboke dekolonizacije, tragajući za kulturnim korenima, ne prateći više Zapad, već idući svojim putem. Afrika otkriva svoj identitet, a to je njena kultura. Afrika je prisutna u BRIKS-u sa svoja dva moćna centra – Južnom Afrikom i Etiopijom. Etiopija je jedina afrička zemlja koja nikada nije bila kolonizovana i koja je postala simbol slobodne Afrike. Južna Afrika je simbol borbe protiv kolonizacije, pobedničke borbe protiv rasizma i kolonijalizma. I, naravno, postoje zemlje u zapadnoj Africi, u kojima se odvija procvat kulture, cvetanje afričkog identiteta, afričke tradicije, čiji koreni sežu u Egipat i mnogo starija vremena.

Latinsku Ameriku u BRIKS-u predstavlja Brazil, Argentina je već ušla u BRIKS, a vreme je da uđu i Meksiko i druge latinoameričke zemlje, rekao je Dugin.

 To znači da BRIKS čine kulture. BRIKS je dijalog kultura, to je potpuno novi multipolarni model, u kome nema Zapada. Naravno, ako se Zapad vrati svojim kulturnim korenima, on može postati učesnik u velikom dijalogu kultura. Međutim, za sada Zapad insistira na tome da ne postoje kulture ni civilizacije, već samo jedna, zapadna civilizacija.

PUTIN IMA PORUKU ZA SRBIJU! Vrlo jasna poruka Vučiću u Loznici preko Bocana Harčenka

Izvor: Rt.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA