Najnovije

Lavrov: Pritisak na Srbiju sličan onome koji se danas zbog BRIKS-a vrši na Tursku

Srbiji ponavljaju da će obnoviti pregovore o njenom učlanjenju u EU i da je vide kao deo evropske porodice, ali da je neophodno priznanje nezavisnosti "Kosova" i da u potpunosti podrži antiruske sankcije, navodi ruski ministar spoljnih poslova.

Pozicija NATO-a i Evropske unije prema Srbiji slična je kao prema Turskoj, koja je odnedavno pokazala želju da se pridruži BRIKS-u, ocenio je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov u intervjuu za "RBK".

Lavrov je, komentarišući sve veću zainteresovanost država za priključenje i saradnju sa BRIKS-om, istakao da Zapadu upozorava da je ulazak Turske, članice NATO-a, u BRIKS nespojiv s članstvom u Alijansi, dok je Evropska unija, kako je dodao, odreagovala "dosta otvorenije", upozorivši da ne samo da su ulazak u BRIKS i EU nespojivi, već i da se od kandidata očekuje pridruživanje "jedinstvenoj spoljnoj politici (Unije) u oblasti bezbednosti".

"To je otvorena naredba za pridruživanje antiruskim sankcijama, ukoliko Turska želi da postane članica Evropske unije. Isto je i u slučaju Srbije", poručuje Lavrov. 

"NJoj su rekli da će obnoviti aktivne pregovore (o ulasku u EU), da je vide kao deo 'evropske porodice', ali da je neophodno priznanje nezavisnosti Kosova i da u potpunosti podrži antiruske sankcije", izjavio je ruski ministar.

"I to (EU) je demokratsko udruženje koje je svojevremeno nastalo u cilju društveno-ekonomskog razvoja Evrope i blagostanja njenih naroda. Ono se pretvorilo u otvoreni produžetak SAD, a od nedavno i NATO-a. Evropska unija je potpisala sporazum sa Alijansom u skladu sa kojim je Severnoatlantskoj alijansi u potpunosti predala ulogu lidera kada je reč o vojnim pitanjima", objasnio je Lavrov.

UKRAJINSKA ARMIJA POKUŠAVA DA REŠI KURSKU OBLAST: Zaleću se na važnu trasu, Rusi krenuli da ih iscrpljuju

Izvor: Rt.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA