Najnovije

ŠTA JE OVDE TAČNO ISTINA? Srpski "migovi" za Ukrajinu

Već nekoliko dana se po medijima širi netačna informacija da će Srbija isporučiti Francuskoj svoje "migove", koji će potom završiti u Ukrajini

Potpisivanje sporazuma o nabavci 12 višenamenskih borbenih aviona "rafal" između Srbije i Francuske izazvalo je niz reakcija u domaćoj i stranoj javnosti i medijima.

Pored niza komentara različitih stručnjaka o karakteristikama ovih aviona, njihovoj potencijalnoj upotrebi, ceni i drugim stavkama vezanih za ugovor, u zapadnim medijima je najjače odjeknula informacija da u dokumentu postoji klauzula o transferu srpskih aviona MiG-29 Francuskoj i njihovoj kasnijoj isporuci Ukrajini.

Ovu sumanutu informaciju, koja se najpre pojavila na pojedinim Telegram kanalima su mnogi zapadni mediji dočekali sa oduševljenjem i preneli je uprkos tome što se radi o potpuno izmišljenoj tvrdnji, čiju verodostojnost je lako proveriti.

U međuvremenu se "upecao" i list "Nešenel interest", koji je u tekstu "Ukrajinsko ratno vazduhoplovstvo dobija flotu lovaca F-16 i MiG-29 za borbu protiv Rusije" ("Ukraine's Air Force Is Getting a 'Fleet' of F-16s and MiG-29 Fighters to Battle Russia"), naveo da "ukrajinsko vazduhoplovstvo živi najbolje dane nakon što je dobilo avione F-16". 

Američki list dodaje da uprkos gubitku jednog američkog aviona, Kijev očekuje dodatne isporuke F-16, kao i da postoji "velika verovatnoća da će dobiti desetine borbenih aviona druge vrste i to od zemlje od koje se to nije očekivalo".

"Od Srbije do Ukrajine preko Francuske"

"Kijev će verovatno dobiti do 36 borbenih aviona MiG-29 u narednim mesecima", piše "Nešenel interest" i dodaje da je Srbija sa Francuskom potpisala ugovor o nabavci 12 aviona "rafal" u verziji F3R, kao i da se u ugovoru navodi da će ova "balkanska država" isporučiti 36 ruskih MiG-29 Francuskoj do kraja godine.

"Velika je verovatnoća da će Francuska onda te avione isporučiti Ukrajini", nastavlja američki list da ponavlja neproverenu i netačnu informaciju. Na kraju dodaje se da će se Ratno vazduhoplovstvo Ukrajine suočiti sa neočekivanim problemom - imaće više aviona nego pilota.

Da je autoru teksta bar malo stalo do tačnog informisanja, najpre bi proverio sa koliko aviona MiG-29 Srbija zapravo raspolaže, odnosno da naša vojska u operativnoj upotrebi ima 14, a ne 36 letelica ove vrste. 

Kamo sreće da ih imamo toliko, a i kad bibismo ih imali sigurno ih ne bismo donirali za tri puta manji broj aviona, pogotovo ne kako bi oni posle završili u rukama Kijeva. Da do nikakve predaje srpskih "migova" neće doći, potvrdili su i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, ministar odbrane Bratislav Gašić, kao i potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vulin.

Stoga, ukrajinska komanda može "mirno da spava" jer im neće biti potreban dodatni broj pilota, pošto se Beograd neće odreći svojih 14 (36?) "migova".

Istovremeno, upravljanje preostalim fantomskim "migovima" iz Srbije mogu prepustiti isto toliko fantomskim pilotima kao što je "Duh Kijeva" - mitski letač ukrajinske vojske koji je, prema legendi, za jednu noć, 24. februara 2022. godine, oborio čak šest ruskih aviona iznad ukrajinske prestonice.

Nije samo broj aviona sporan, već i deo oko toga koju verziju "rafala" Srbija nabavlja. Kao što je već poznato, Vojska Srbija će dobiti najsavremeniju verziju F4, a ne F3R kako je navedeno.

Vredi podsetiti i da je od 14 "migova", Vojska Srbije četiri nasledila od Vojske Jugoslavije, šest je Ruska Federacija donirala Srbiji 2017, dok je preostala četiri donirala Belorusija 2021. godine, dok je NATO tokom agresije 1999. godine uništio ukupno 11 letelica ove vrste.

PAKLENI PLAN UKRAJINSKIH SLUŽBI: U Kurskoj oblasti se spremao brutalan plan

Izvor: Rt.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA