Najnovije

Formira li Priština specijalnu oružanu jedinicu - samo za lov na Srbe

Ukoliko Priština formira još jednu specijalnu jedinicu u ovom slučaju Žandarmeriju, to će biti oružana formacija koja će hapsiti sve za koje oni budu tvrdili da su počinili ratni zločin ili kriminalne radnje i koja može da napravi velike probleme Srbima, kaže za Sputnjik Goran Radosavljević Guri, prvi komandanta srpske „Žandarmerije“.

Kosovske bezbednosne snage biće pojačane u novembru sa novih 300 pripadnika, a Kosovska policija priprema novu komponentu koja će se zvati „Žandarmerija Kosova“.

Šta je cilj formiranja ovih novih specijalnih snaga Prištine i koje su posledice.

Ne shvatati olako

Oficir srpske policije Goran Radosavljević Guri, smatra da ovakve informacije ne treba da potcenjujemo.
Ističući da su zadaci tih jedinica mnogobrojni kao i da su pripadnici istih obučeni za raznovrsne situacije, a posebno za razbijanje ili suzbijanje nemira.

„Kao i naša Žandarmerija i sve druge specijalne jedince u svetu se bave unutrašnjim poslovima, odnosno bezbednošću. To je jedna oružana formacija, dobro opremljena u ovom slučaju od NATO, i ako su dobro obučene te jedinice mogu da naprave velike probleme pre svega našim ljudima koji žive na KiM. Nama u centralnoj Srbiji ne, jer ne mogu ni da uđu. Dakle, to je iluzorno. Ali dole mogu da prave problem hapšenjem, kako oni kažu, opasnih lica, ratnih zločinaca… Mogu da rade šta hoće u ovoj varijanti kad naše snage nisu dole prisutne,“ kaže Radosavljević.

On upozorava da treba imati na umu i da su ove snage dobro obučene i istrenirane i opremljene zahvaljujući NATO paktu.

„Očigledno od 1998/99. godine kosovski Albanci rade šta hoće, jer imaju podrški u Zapad i NATO snaga. To što dobiju neku retoričku osudu od svojih zapadnih sponzora ne znači ništa jer su sve što su do sada namerili, sproveli i u delo,“ kaže Radosavljević.

On napominje da to što su kosovski Albanci malobrojni kao narod, ne znači ništa jer nisu samo Albanci ti koji učestvuju u procesu pravljenja ovakvih formacija.

Ime je provokacija

„Ovde je u igri pre svega NATO. Albanci imaju njihovu punu podršku i tu ne treba da se lažemo, i oni su ih ne samo dobro opremili, naoružali već i obučili. Tako da ovu priču ne treba gurati pod tepih iako je ona naravno van svakog zakonskog okvira i što se tiče Rezolucije 12 44 i svih ostalih sporazuma ali to je relanost,“ kaže sagovornik Sputnjika.

Po njegovim rečima, Albanci su mogli da daju bilo koje drugo ime ovoj formaciji, ali očito je da imaju neke namere.
„Mi smo kroz istoriju imali Žandarmeriju i zato smo jedinici i dali taj naziv, a mnoge i zapadne zemlje imaju Žandarmeriju, kao Rumuni, Francuzi, Izrael i druge države. Ali siguran sam da je Priština namerno izabrala ovo ime da bi nama prkosila,“ smatra on.

Takozvana kosovska Žandarmerija će moći i da se pridruži članovima KBS i policiji Kosova, kako bi preskočili pravne i političke prepreke. Kroz tu jedinicu i vojnici će, kako tvrde u Prištini, imati veću sigurnost na severu. NJihov zadatak bi bio pored ostalog da „čuvaju granice sa Srbijom“, navodi separatistička vlast u Prištini.

OVO SVAKO MORA DA VIDI: NATO, NATO - PROVOCATO! (VIDEO)

Izvor: Sputnikportal.rs
 

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA