Najnovije

LEKCIJA ZA PAMĆENJE: Rudarski inženjer objasnio Vučiću i Rio Tintu posledice rudarenja, biće problema

Rudarski inženjer iz Krupnja Borivoj Popović izložio je danas u LJuboviji, tokom rasprave o litijumu, kako će otvaranje rudnika u dolini Jadra uticati na opadanje nivoa podzemnih voda, što će dovesti do suše i trajnih posledica za ovaj kraj.

„Prvi problem je što će usled podzemne eksploatacije doći do snižavanja nivoa podzemnih voda, jer je voda u rudnom telu pod pritiskom, a što će dovesti do presušivanja izvora i bunara koji se nalaze na tokovima koji hrane rudno telo“, rekao je Popović.

Površinu na kojoj će se to dogoditi je, kako je kazao, u ovom trenutku teško odrediti, ali treba računati na sva okolna sela.

„Spuštanjem nivoa podzemnih voda, doći će i do spušatnja nivoa kapilarne vode što će dovesti do sušenja drveća i smanjenja prinosa“, istakao je rudarski inženjer.

Problem će se, ističe, pojaviti neposredno nakon što se započne eksloatacija i za veći deo prostora je trajan.

„Želim da uživam u paradajzu iz Loznice“

Direktor kompanije Rio Tinto Jakob Stausholm pručio je da ako bude realizovan projekat „Jadar“ neće biti zagađenja vode, vazduha i zemljišta, ni zbog korišćenja sumporne kiseline, ni zbog deponije.

„Mislim da je ovo dobra rasprava. Moramo da budemo zadovoljni kada je reč o vodi. Moramo da budemo zadovoljni kada je reč o upotrebi korišćenju sumporne kiseline. Moramo da budemo zadovoljni kada je reč o deponiji. Imate moje uveravanje da nećemo imati zagađenje izvora, vazduha i zemljišta“, poručio je Stausholm.

Istakao je da će zbog toga poljoprivreda u komišiluku rudnika litijuma biti u potpunosti kao i poljoprivreda bilo gde drugde.

„Ja se zaista radujem da se vratim u Loznicu. To je divan kraj i želim da uživam u paradajzu i svim poljoprivrednim proizvodima”, dodao je.

Nataša Banković iz Javnog preduzeća “Srbijašume” pitala je da li će posledica eksploatacije litijuma biti ispuštanje štetnih gasova u atmosferu, koje će dovesti do stvaranja kiselih i do ubrzanog sušenja šuma.

Inženjer za zaštitu životne sredine iz Rio Tinta Jovan Milićević joj je odgovorio da ne postoji ta opasnost.

Meštanin Gornjih Nedeljica Petar Filipović upitao je tokom rasprave o rudarenju litijuma u LJuboviji da li bi predstavnici kompanije Rio Tinto pozvali građane Podrinja u posetu njihovim rudnicima u Evropi, da se uvere kako oni funkcionišu.

„Da vidimo da li tamo može da raste voće, povrće i kako funkcioniše poljoprivreda“, rekao je Filipović.

Odgovorio mu je predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji ga je pozvao da sa njim ode u Nemačku i da vide kako tamo planiraju da rudare litijum.

„Vi mislite da se ja šalim, ali ja želim i da ide neko ko misli drugačije“, dodao je Vučić i poručio Filipoviću da se spremi za put 7. oktobra.

JEZIVO ORUŽJE KOJE UPOTREBLJAVAJU UKRAJINCI NA FRONTU: Ovo ne sluti na dobro nikako (VIDEO)

Izvor: N1.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA