Najnovije

MISTERIJA PISMA ANE BRNABIĆ: Ohridski sporazum ili nesporazum!?

To što se izaslanik EU za dijalog Miroslav Lajčak iznenada obreo u Prištini dok traje blokada srpskih institucija palo je u zapećak zbog onoga što je navodno rekao predstavnicima tzv. Kosova – da postoji pozitivan znak jer je Srbija povukla pismo predato nakon Samita EU - Zapadni Balkan prošle godine.

Naime, kako prenose albanski mediji, Lajčak je došao da kaže da je Beograd navodno povukao pismo tadašnje premijerke Ane Brnabić u kojem se Srbija ogradila od deklaracije tog samita zbog dela koji se odnosio na pitanje Kosova i Metohije.

Važno je napomenuti da Lajčak nije pokazao dokaz da je pismo Brnabićeve povučeno, a posebnu sumnju u istinitost njegovih reči izazvala je reakcija prištinske ministarke spoljnih poslova Donike Gervale.

Kako je ona rekla, Srbija nije u potpunosti povukla pismo i ostala je dosledna na temu nepriznavanja suvereniteta i teritorijalnog integriteta "Kosova", a što je okarakterisala kao "neprihvatljivo", te dodala da se nada da će se stvari promeniti s novim ljudima koji će u Briselu voditi dijalog.

Prištinska "Koha" pak objavila je dve verzije pisma sa potpisom Brnabićeve od kojih nijedno nije datumirano.

Pisma se razlikuju u dve stvari: ispravljena je slovna greška u reči committed (posvećenost) i izbačena je jedna rečenica.

"Navedeni dokument ne predstavlja pravno obavezujući ugovor po međunarodnom pravu", pisalo je u prvom pismu Brnabićeve, a ta rečenica je navodno izbačena u novoj verziji koju je objavila "Koha".

Ipak ostala je rečenica da se "Sporazum o putu normalizacije" smatra prihvatljivom samo u kontekstu da ne podrazumeva ni de fakto ni de jure priznanje nezavisnosti tzv. Kosova.

Kako pišu prištinski mediji, Lajčak je zbog te rečenice dojurio u Prištinu i to smatra kao dobru vest.

Tako se tumači i njegova nedavna izjava za Radio Slobodna Evropa da se Srbija "nije povukla iz sporazuma".

Pogledajte OVDE udare ruskog sistema Grad

Izvor: RT Balkan

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA